HTML

Picuri élete

Ez az első kismamaságomról szól és csöppségem életéről méhen belül és kívül.

Utolsó kommentek

  • Kata826: Sziasztok! Szeretnék érdeklődni,kinek mi a véleménye.. Febr. 13-án jött meg,aztán kb 12 napja remélem hogy terhes vagyok.Van már egy 4,5 éves kislányom,nála még a mensi kimaradása után is éppen hogy... (2013.03.11. 13:56) Hőmérőzés, ovulációs teszt és a csoda
  • mari50: szia! szeretnék én is olvasni (2010.07.06. 17:58) Folytatás...
  • ewics30: Gyönyörű baba!!!!!! :)))))) Gratulálok,és sok boldogságot nektek! (2009.12.03. 14:13) Reflexek csecsemőkorban (második rész)
  • Mata.Nikol: Szia! Szeretnélek továbbra is olvasni titeket! Üdv:Niki mata.nikol@gmail.cm (2009.11.29. 11:41) Folytatás...
  • Krisz mami: Szia Nelly, küldök meghívót a mail címedre az új blog olvasáshoz! Üdv, Kriszti (2009.05.19. 10:09) Folytatás...
  • Utolsó 20

Fórumok

Lilypie 1st Birthday Ticker

2007.10.03. 08:32 Krisz mami

Második trimeszter (harmadik rész)

21.hét
Az erőteljes növekedés ezen a héten lassulni kezd, de a szervek tovább fejlődnek. A babának még rengeteg helye van a mozgásra, ennek megfelelően igen aktív: pörög, forog és bukfencezik. A magzatvíz, ami eddig csak kellemes környezetet biztosított a magzat számára, most új szerephez jut: a lenyelt folyadékból szervezete már képes minimális mennyiségű cukrot felvenni, és azt feldolgozni. Ennek ellenére a táplálék még szinte teljes egészében a méhlepényen keresztül érkezik hozzá. Egészen idáig a magzati máj és a lép volt felelős a vér sejtjeinek termelődéséért; ezt a szerepet most a fokozatosan fejlődő csontvelő veszi át.

22.hét
A kicsi erre hétre elérheti a 420 grammot. Ahogy folyamatosan készül a méhen kívüli életre, érzékszervei egyre érettebbé válnak: az agy és az idegvégződések elég fejlettek ahhoz, hogy a magzat érzékelje a tapintást. Ha éneket, zenét, hangot hall, reagál rá - minél többször lépnek vele kapcsolatba a szülők, annál valószínűbb, hogy a terhesség alatt hallott hangok a születése után is megnyugtatóan hatnak rá. A 22. hétre kialakulnak a szemhéjak és a szemöldök. A nemi szervek fejlődése is folytatódik: a fiúknál a herék megkezdik a leszállást a hasüregből a herezacskó felé, míg lányoknál már kialakultak a petefészkek, a méh és a hüvely.

23.hét
A magzat a 23. héten nagyjából 500 grammot nyom, és arányai egyre jobban közelítenek az újszülöttéhez. Noha jó ütemben folytatódik a zsírszövet felépítése, a bőr még mindig igen ráncos. A kéz- és a lábujjak körmei elnyerték végleges formájukat. A kicsi napi rutinjához hozzátartozik az izmok rendszeres mozgatása, ezért az édesanya élénk magzatmozgásokat érezhet.

24.hét
Ha a baba ezen a héten születne meg, már lenne esélye az életben maradásra, igaz, csak a koraszülött intenzív osztályon, speciális ellátás mellett. A legnagyobb gond a koraszülött babák esetében a tüdő éretlensége. A magzati tüdő csak ezen a héten kezd szörfaktánst termelni. A tüdő léghólyagocskáit, amelyeket keresztül a gázcsere végbemegy, egy szappanbuborékhoz lehet hasonlítani, és a szörfaktáns - angolul surfactant - az az anyag, amely nem engedi, hogy ezek a buborékok összeessenek és összetapadjanak kilégzés közben. Ha erős a gyanú arra, hogy a kicsi ekkortájt születik meg, az anya egy szteroid injekciót kap, amely erősíti a tüdő érési folyamatát. A belső fülben található félkörös ívjáratok segítenek szervezetünk egyensúlyozásában. A magzatban ezek az ívjáratok erre a hétre már teljesen kifejlődtek, ezért a kicsi érzékeli, ha fejjel lefelé fordul a méhben. Megkezdődik a fehérvérsejtek termelése, amelyek a fertőzések és betegségek kivédésében, illetve az ellenük vívott harcban játszanak jelentős szerepet. Ha az édesanya eddig nem is érzett apró, rángatózó mozgásokat, most lehet, hogy ezek jelentkeznek: a baba egyre "látványosabban" csuklik.




Hát én a csuklásokat a mai napig nem tudom megkülönböztetni, de tény, hogy amikor elértük a 24. hetet, kezdtem egy picit fellélegezni...
Bár nagyon kicsi az esélye, hogy megmaradna a baba, amennyiben világra jönne, valahogy szerintem sok kismama ilyenkor egy picit azért megynugszik magában, hogy legalább meglenne az esélye a túlélésre.

Ezekben a hetekben töltöttünk jól megérdemelt nyári szabadságunkat párommal Visegrádon. Találtunk egy helyes kis wellness szállodát (bár azért kicsi túlzás ezt állítani róla), de jó árban volt, fantasztikusakat ettünk és végre pihentünk a szó szóros értelemben. Volt a szobában wifi is, így azért nem teljesen szakadtunk el a külvilágtól. Jó nagyokat sétáltunk, hajókáztunk egyet a Dunaknyarban fel Eszergomig, felmentünk  Dobogókőre, még egy lovagi tornán és vacsorán is részt vettünk, szóval élveztük a "szint" semmittevést.
1 hetet töltöttünk el itt a csodaszép helyen
, de a végére már persze kicsit unalmas volt, mert nem volt mit tenni és megnézni.
Arra viszont nagyon jó volt, hogy kipihenjem a kórházban töltött időt, illetve felfedezzem Picuri mozgását. Elkezdett rugdosni, még csak finomat, de legalább láttam már, ahogy néha kidudorodik a pocakon itt-ott. Persze, amint ráraktam a kezem, egyből abbahagyta, még nem ismerte, hogy az az anyukája kezecskéje, nyugodtan dörömbölhet ám tovább. Még aztán hetekig eljétszadoztunk vele azzal, hogy odaraktuk a kezünket, ő meg abbahagyta a mocorgást :)
Már ekkor éreztem, hogy csak bizonyos időközönként jelentkezik a mocorgás, mintha már ekkor meglett volna neki a napi rutinja. Volt egy rugássorozat hajnalban olyan 5-6 körül, aztán a következő 9-10 felé, utána jó sokáig semmi, mert legközelebb 14-15 óra körül jelentkezett ismét, majd pedig este 20 óra után (ez már már áttolódott a 21-23 órára).

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://picuri.blog.hu/api/trackback/id/tr11184324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása