HTML

Picuri élete

Ez az első kismamaságomról szól és csöppségem életéről méhen belül és kívül.

Utolsó kommentek

  • Kata826: Sziasztok! Szeretnék érdeklődni,kinek mi a véleménye.. Febr. 13-án jött meg,aztán kb 12 napja remélem hogy terhes vagyok.Van már egy 4,5 éves kislányom,nála még a mensi kimaradása után is éppen hogy... (2013.03.11. 13:56) Hőmérőzés, ovulációs teszt és a csoda
  • mari50: szia! szeretnék én is olvasni (2010.07.06. 17:58) Folytatás...
  • ewics30: Gyönyörű baba!!!!!! :)))))) Gratulálok,és sok boldogságot nektek! (2009.12.03. 14:13) Reflexek csecsemőkorban (második rész)
  • Mata.Nikol: Szia! Szeretnélek továbbra is olvasni titeket! Üdv:Niki mata.nikol@gmail.cm (2009.11.29. 11:41) Folytatás...
  • Krisz mami: Szia Nelly, küldök meghívót a mail címedre az új blog olvasáshoz! Üdv, Kriszti (2009.05.19. 10:09) Folytatás...
  • Utolsó 20

Fórumok

Lilypie 1st Birthday Ticker

2008.01.26. 10:38 Krisz mami

Babafejlődés: Az második hónap

Hatalmas hírem van!!!! Ma reggel rámmosolygott a kislányom!!!!!

Olyan hihetetlen volt ez az egész, teljesen ledöbbentem. Persze ilyenkor nincsen az embernél fényképezőgép, na de sebaj, majd legközelebb :)

Ezek várhatóak ebben a hónapban Enci fejlődésében:

Súly

Az élet első 3 hónapjában az átlagos súlygyarapodás hetente 20 dkg. Fél éves korig a jól fejlődő csecsemő megkétszerezi, 1 éves korára pedig megháromszorozza a súlyát. Ma már nem adjuk meg a súlyhoz számított beviendő táplálékmennyiséget, mert kiderült, nem ez az elsődlegesen fontos, hanem az, hogy a fenti feltételek teljesüljenek. (hát ez nálunk megvan, már csak azért is, mert Enci azért este tápit kap, mert Anyának nincsen elég tejcije, így szépen fejlődik is, 5 hetesen volt 4,12 kg és 55 cm)

Mit tud?
Babád már jobban kinyújtja a testét, tekintetével megpróbálja követni a mozgó színes tárgyakat ."legérdekesebb tárgy" számára az emberi arc, amire automatikusan rámosolyog.

Mozgása már nem olyan görcsös és hirtelen - fejlődik derekasan az idegrendszere. A rugdalózással, kapálózással jól fejlődnek az izmai is. A feje még ingadozik kicsit, de már a nyakizmok is erősödnek. A 2. hónap végére talán fel is tudja emelni a fejét, ha a hasán fekszik. (Fejét most is emelgeti, amikor hasán fekszik, ide-oda átfordítja a fejét)

Most már képes az arca előtt mozgatott játékokat, tárgyakat követni a szemével, érdemes venni egy zenélő, forgó, ágy fölé lógatható, színes játékot - imádni fogja. A szopizás az egyik legélvezetesebb foglalatosság a babának - a kezed, az ujjad, vagy bármi, amit elér. (Hát igen, megtalálja állandóan a polómat, ujjamat, vagy éppen a cicimbe markol bele. Még jó, hogy a hajamat már a kezdetektől összefogva hordom, most azt is egyből megtalálná és belecsimpaszkodna :) )

Nagyon kíváncsi - beültetheted egy hordozható ülésbe, és magaddal viheted a lakás minden pontjára, amíg a dolgodat csinálod. Díszítsd fel a szobáját képekkel, tükörrel, lógass fel színes, mozgó figurákat, amiket nézegethet.

Vigyázz! Babád jól megfigyeli azt, aki hozzá beszél. Ébren marad, ha foglalkozol vele. Megnyugszik, ha szopizhat, cumizhat, felveszed, vagy csak beszélsz hozzá és látja az arcodat.

Fürdetés
Talán már élvezi a fürdetést. (Khhmmm...ez még nem igazán jött össze, eddig talán kétszer tűrte szótlenul az egész ceremóniát)

Alvás
Kialakulóban van a napi evés-alvás-ébrenlét ritmus. Próbáld összehangolni a család és a baba ritmusát, de ha nagy a különbség, alkalmazkodj a piciéhez - neki a legnehezebb ugyanis elmagyarázni, miért kéne türtőztetnie magát. Egyre több időt tölt ébren, ilyenkor csendben nézelődik. Remélhetőleg most már többet van ébren nappal, és kevesebbet éjszaka. Ha a babád keveri az éjt a nappallal, megoldásra van szükséged - nem is annyira miatta, hanem magad miatt. Kérj segítséget párodtól, anyósodtól, bárkitől - nem fogod bírni, ha nem alszod ki magad. (Ezt már érezzük, egyre jobbakat alszik éjszaka, és Én is kipihentebb vagyok, napközben többet van fent kaja után, nézelődik, kukkol mindenfelé)

A mindennapok rendszerességét az újszülött kisbabánál alapvetően az étkezések és az alvási idők határozzák meg, és eleinte a szülő többnyire csak kiszolgálja a pici igényeit, alkalmazkodik hozzá. Az alvás nemcsak a szervezet pihenését szolgálja, hiszen testünk ilyenkor sem tétlen. Az emésztési folyamatok sem állnak le, a növekedés is zajlik. Sőt, az ember akkor alszik a legtöbbet, amikor élete legintenzívebb fejlődési szakaszát éli.

Az újszülöttek napi 16-18 órás alvásukat hároméves korukra fokozatosan csökkentik 10-12 órára, akkor majd a délutáni alvások is el-elmaradhatnak - de hol vagyunk még attól?!

Élete első néhány hónapjában a legtöbb csecsemő nappal és éjjel is rendszeres időközönként felébred, hogy egyen. Ez teljesen normális, és semmi értelme azzal próbálkozni, hogy ilyen fiatal csecsemőkre számunkra kényelmesebb napirendet próbáljunk ráerőszakolni. Persze próbálkozni lehet...

Néhány ötlet az altatáshoz:

  1. Adj neki enni! Ez a legtöbbször hatásos.
  2. Ringasd! Szinte minden baba megnyugszik ilyenkor.
  3. Bugyoláld be meleg takaróba, ott összekucorodik és elalszik újra.
  4. Sétálgass vele! A babák szeretik a ritmikus mozgást.
  5. Autózz, kocsikázz! A legtöbb baba a harmadik kör után édes álomba szenderül. Más kérdés, hogy a szülők milyen állapotban lesznek egy-egy ilyen éjszakai furikázás után...
  6. Énekelj halkan neki! Persze ne a legújabb heavy metal slágereket - bár hallottunk már olyan babáról, aki az elektromos gitár hangjától nyugodott meg...
  7. Simogasd gyengéden a hátát vagy a pocakját, míg visszaalszik.

+ 1 Aranyszabály: Soha ne veszítsd el a türelmedet, bármennyire ordít, magából kikelve a baba. Gondolj arra, hogy a te dolgod segíteni neki - ő még nem tudja elmondani, mi bántja. A türelmes, nyugodt szülő sokkal hamarabb és hatékonyan nyugtatja meg zaklatott babáját, mint az ingerült.

Íme egy kis délutáni levegőzés :)



3 komment

Címkék: alvás fejlődés hónapról hónapra


A bejegyzés trackback címe:

https://picuri.blog.hu/api/trackback/id/tr5312083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ingrid 2008.01.26. 15:27:05

Gondos anyuka :)
Az aranyszabályt a legnehezebb betartani ;) Sok helyről hallottam már, hogy azért a türelem egy idő után fogyóban van... még a leg felkészültebb szülőknél is, hiszen a gyereksírás a leg idegesítőbb dolog a világon.
Olvastam valahol, hogy egy felmérésen gyereksírást hallgattattak leendő és gyakorló szülőkkel. A kísérlet után megkérdezték őket, hány percig tartott. Nagy többségük fél óra körüli időtartamot lőtt be. Nos, ez csak 10 perc volt! Azt hiszem az eset önmagáért beszél ;)

De amikor ilyen édesdeden, szájtátva, hatalmas nyugalommal az arcukon alszanak, szinte hihetetlen, hogy mit rendeztek le mondjuk fél órája ;)
Enci GYÖNYÖRŰ!

Ingrid 2008.01.26. 15:27:40

Na, és a mosoly! Valóban nehéz minden percben kamerával lesben állni. De még lesz lehetőséged rengeteg :)

RKriszta 2008.01.28. 13:47:24

Gratulálok a nagy mosolyhoz....meg a közös fotók is szuperek lettek.
süti beállítások módosítása