HTML

Picuri élete

Ez az első kismamaságomról szól és csöppségem életéről méhen belül és kívül.

Utolsó kommentek

 • Kata826: Sziasztok! Szeretnék érdeklődni,kinek mi a véleménye.. Febr. 13-án jött meg,aztán kb 12 napja remélem hogy terhes vagyok.Van már egy 4,5 éves kislányom,nála még a mensi kimaradása után is éppen hogy... (2013.03.11. 13:56) Hőmérőzés, ovulációs teszt és a csoda
 • mari50: szia! szeretnék én is olvasni (2010.07.06. 17:58) Folytatás...
 • ewics30: Gyönyörű baba!!!!!! :)))))) Gratulálok,és sok boldogságot nektek! (2009.12.03. 14:13) Reflexek csecsemőkorban (második rész)
 • Mata.Nikol: Szia! Szeretnélek továbbra is olvasni titeket! Üdv:Niki mata.nikol@gmail.cm (2009.11.29. 11:41) Folytatás...
 • Krisz mami: Szia Nelly, küldök meghívót a mail címedre az új blog olvasáshoz! Üdv, Kriszti (2009.05.19. 10:09) Folytatás...
 • Utolsó 20

Fórumok

Lilypie 1st Birthday Ticker

2008.05.19. 08:45 Krisz mami

Folytatás...

Eddig bírtam...

Picuri életéből kimaradt jó pár hónap, illetve csak a blog bejegyzésekből, a mi életünkben nagyon is jelen van és már nagyon mondja a halandzsa nyelvet, össze-vissza kering a lakás ban imádja a család minden tagja.

Viszont ahhoz, hogy eleget tegyek annak a felkérésnek, hogy ne tegyem ki életünket a netre, ugyanakkor folytatni is tudjam a blogírást (családtagoknak és barátoknak), így kénytelen voltam máshová elköltöztetni, illetve új bloggot csinálni, hogy levédessem jelszóval és csak azok láthatják, akiknek megengedem, illetve, ha kértek meghívót, akkor szívesen adok.
Küldj egy kommentet ide, látni fogom az e-mail címedet és cserébe küldök meghívót az új helyre.
 
 

6 komment

Címkék: folytatás


2008.02.14. 14:11 Krisz mami

Itt a vége, fuss el véle...

Sajnos, hiába annak, hogy sokan olvassátok a bloggot; hiába annak, hogy én is szeretem írni, szerkeszteni... Családi okok miatt kénytelen vagyok befejezni az írást :(

Szerettem megosztani Veletek, hogy mi újság Picurival, hogyan fejlődik, és mennyi újdonsággal jár a mi életünk is. Nagyon szerettem olvasni a kommenteket, örültem, hogy olvassátok a történéseinket.

Akik ismernek, azok tudják az e-mail címemet, nagyon szívesek küldök mindig újabb képeket Rólunk, Enciről és megosztom a fejleményeket.

Sajnos ezt már nem itt fogom megtenni :(((

Egy utolsó kép még Enciről norvégmintás szerelésben :)

8 komment


2008.02.02. 09:47 Krisz mami

6. hét

Íme beléptünk abba a bizonyos hatodik hétbe.
Én majd rohanok a dokihoz, hogy vizslasson meg, Enci pedig elérte a 4,30 kg-t, amit már kezdünk érezni, amikor ringatjuk a kis fenekét :)

Kukucs, Anya!!! :)

7 komment

Címkék: hétről hétre


2008.02.02. 09:38 Krisz mami

Reflexek csecsemőkorban (második rész)

A reflexmozgások "kialvása"
Néhány hónappal a születés után a csecsemőkkel született reflexek közül számos eltűnik és sohasem tér vissza. Ilyen például a szimmetrikus tónusos nyaki reflex, amely három hónapos korig váltható ki. Ha a csecsemőt ülő helyzetben, hátul a nyakánál megérintjük, ez kiváltja a végtagok egyidejű behajlását. A Babinski-reflex kiváltható a születéstől, a talp simogatásával a saroktól az ujjak irányába az ujjak legyezőszerűen szétnyílnak. A talpi fogó reflex ellentétes a Babinski-reflexszel. A talpra gyakorolt enyhe nyomás hatására valamennyi lábujj behajlik. Néhány eltűnik egy időre, majd egy érettebb viselkedés részeként visszatér. Az összerezzenési reflex nagyon hasonló a Moro-reflexhez.
Kiváltható a fej helyzetének gyors megváltoztatásával, de főképpen erős zajjal vagy a csecsemő fekvőmatracának megérintésével. Jellemző, hogy a végtagok egyből behajlanak. Ez a reflexek a Moro-reflex után 2-3 hónappal integrálódik. Szigorúan véve azonban az egész élet folyamán kiváltható. Az aszimmetrikus nyaki reflex kéthónapos korig kiváltható. Ha a hátán fekvő gyermek fejét valamelyik irányba elfordítjuk az azonos oldali végtagokon nyújtást az ellentétes oldalon hajlítást tapasztalunk. A reflex segíti a szem-kéz koordináció fejlődését és a mozdulat a későbbi kúszás mozgásszerkezetének alapelemét viseli magán. A fej-test megegyezési reflexnek két formája van. Mindkettő a test hossztengelye körül gördülő elemi mozgás megnyilvánulásként értelmezhető. A test-fej megegyezési reflex kiváltható a háton fekvő csecsemőnél úgy, hogy a testet valamelyik irányba elfordítjuk. Válaszként a fej követi a test fordulási irányát s visszatér a váll síkja szerinti arcirányhoz. A fej-test megegyezési reflex hasonlóan működik. Azonban itt a fej elfordítása képezi a kulcsingert. Ez a reflex szerepet játszik a hasrafordulás létrejöttében. A leesési vagy támasztási reflexnek - melyet a szakirodalom ejtőernyős reflexként tart számon - életünk során hasznos funkciója lehet.
Megbillenés vagy elesés esetén a karok szétnyílva támaszkodó mozgást végeznek, megóvva a koponyát az ütődéstől. Az előre lefelé történő támaszkodási reflex már négy hónapos kor körül kiváltható, míg a hátra történő csak hat hónapos kor után.

A reflexek integrálódása
Vannak mozgások melyek, anélkül alakulnak át összetettebb viselkedésekké, hogy közben megszűnnének. Az újszülötteknél és a csecsemőknél egy adott helyzetbe hozva őket elemi mozgások válthatók ki. Ezek annyiban különböznek az előzőekben tárgyal reflexektől, hogy az ingerre adott válasz nem egyetlen mozdulatból áll, hanem folyamatosan ismétlődő specifikus mozgássorból. Mivel ezek nem spontán mozgások kiváltásukhoz specifikus ingerekre van szükség. Például a hasára fektetett újszülött talpára enyhe nyomást gyakorolunk, karja és lába elkezd ritmusosan mozogni. Ez az elemi kúszás, amely 3-4 hónapos kor után eltűnik és újra megjelenhet 6-7 hónapos korban a mászás részeként. Egy másik átmeneti viselkedést sokszor lépőreflexnek neveznek. Ha az újszülöttet felegyenesedve tartják úgy, hogy a lába valamilyen felszínhez hozzáér, ritmikus mozgásba kezd, mintha járna, de három hónapos kortól ez a viselkedés abbamarad. Egyéves kortól a csecsemők hasonló mozgásokat kezdenek végezni a valódi járás részeként, ez azonban már gyakorlással elsajátított, tanult, akaratlagos cselekvés. A csecsemő elemi járása és a később kialakuló járás közötti összefüggés még nem teljesen tisztázott.

Az úszóreflex
Az elemi járáshoz hasonlóan már a születés után néhány nappal kiváltható az úgynevezett úszóreflex. Ha az újszülöttet vízszintes helyzetben arccal lefelé szilárdan megtartjuk és a fejét megemeljük a karok és a lábak úszáshoz hasonló mozdulatokat kezdenek végezni. A babaúszás tanfolyamok a merülési reflex előnyeit használják ki, azaz az újszülött nem vesz levegőt a víz alatt és természetes módon igyekszik a felszínen maradni. A későbbi úszástudás valószínűleg független a korai készségek szintjétől, az úszóreflex ugyanis 4 hónapos kor körül kialszik. A babaúszás így mindenképp a mozgásgyakorlás korai lehetőségei közé tartozik, de elsődleges szerepe a gyermek és a szülők közötti szorosabb kötődési viszonyok kialakításában mutatkozik meg.

Az agykéreg érése
A központi idegrendszer érésével fokozatosan megszűnik a mozgások agytörzsi irányítottsága, és lassan érvényre jutnak az agykérgi gátlások. A reflexmozgások fokozatosan átadják helyüket a magasabb kérgi szabályozás alatt álló akaratlagos mozgásoknak. Az akaratlagos mozgások fejlődésével a reflexmozgások eltűnnek, kialszanak. Rendellenes fejlődés esetén nem integrálódnak a reflexek. Súlyos betegségek (pl. Parkinson-kór, Huntington-chorea), illetve az időskor időszakában, a dementálódás folyamatában visszatérhetnek az újszülöttkori reflexek.Világbéke megint :)

2 komment

Címkék: reflex moro reflex babinski reflex úszóreflex


2008.01.30. 11:18 Krisz mami

Reflexek csecsemőkorban (első rész)

Mikor Encit lesem alvás közben, és néha-néha összerezzen, olyankor mindig eszembe jut, hogy ezt meg kéne írni a blogba. Nos, az imént éppen az ágya mellől jöttem el, alszik a drága, és most úgy gondoltam, hogy itt az ideje megírni ezeket a reflexeket.

Rá is kerestem az egyikre, az ún. Moro-reflexre, mivel ezt látjuk a legtöbbször az alvó babáknál, ennek tudtam a nevét. A kereső kiadott egy oldalt, ami véleményem szerint igen hasznos, így szeretném megosztani veletek.

A reflexmozgások üzenete - Mozgásfejlődés újszülöttkorban

A fizikai és viselkedéses állapot ellenőrzése
Virginia Apgar aneszteziológus orvos az 1950-es években kidolgozott egy gyors és egyszerű módszert az újszülöttek fizikai állapotának vizsgálatára. Az újszülöttet a szülés után egy perccel, majd öt perc múlva pontozzák öt életjel alapján: szívverés, légzés, izomtónus, reflexek, szín. Az egyedi pontok összege adja meg az újszülött általános fizikai állapotának mérőszámát. A tízpontos skálán a négynél kevesebbet teljesítő babák azonnali orvosi segítséget igényelnek.
(Enci 7/9 volt)
Egy másik skála, melyet Berry Brazelton gyermekgyógyász fejlesztett ki, az újszülött viselkedéses megnyilvánulásait vizsgálja. Célja a baba neurológiai állapotának felmérése. A Brazelton-skála tesztjei az újszülött reflexeit, mozgási képességeit, izomtónusát, tárgyakra és emberekre mutatott válaszkészségét, valamint viselkedésének és figyelmének kontrollját mérik. Alkalmazásával, nagy biztonsággal kiszűrhetők a veszélyeztetett csecsemők.

Az idegrendszer fejlődése
Az állatok agyával ellentétben az emberi agykéreg jelentős része nincs "előhuzalozva" arra, hogy közvetlenül reagáljon a külső ingerekre. Az agy fejlődésére általában elmondható, hogy a központi idegrendszer alacsonyabban fekvő területei, vagyis a gerincvelő és az
agytörzs, előbb válnak éretté, mint az agykéreg. A gerincvelő és az agytörzs az agykéreg viszonylagos fejletlensége mellett is lehetővé tesz bizonyos mozgási reakciókat. A mozgások többnyire globális jellegűek és differenciálatlanok. Az újszülött motorosan igen fejletlen. A környezeti ingerekre adott válaszai a méhen belüli fejlődés során kialakult, az idegrendszeri érettségnek megfelelő mozgásminták megnyilvánulásai. A tömegmozgásokban megfigyelhetőek önállónak tekinthető részmozgások, például specifikus reflexek, amelyek már a születéskor jelen vannak. Ezek teszik lehetővé az újszülött számára a szabályozó rendszerek pillanatnyi érettségének megfelelő alkalmazkodást. A reflexek specifikus fajtájú ingerlésre adott specifikus, jól integrált, automatikus, válaszok. Ahogy az agykérget a kéreg alatti részekkel összekötő rostok velőhüvelyesednek úgy válik az automatikus mozgás szándékosan irányított mozgássá. Az agykéregben az elsődleges mozgatókéreg, amely a nem reflexes mozgásokért felelős terület, megy át először jelentős változáson. Az elsődleges mozgatókérgen belül először azok a sejtek kezdenek működni, melyek a karok és a törzs mozgását szabályozzák. A mozgatókéreg azon területei, amelyek a láb mozgásait vezérlik csak a második életévben lesznek teljesen érettek. Ebben az esetben jól nyomon követhető a kefalokaudális fejlődési minta.

A reflexek
Visszatérve a reflexekre egyes reflexek elengedhetetlenek az újszülött életben maradásához. Ilyenek a táplálkozási és védőreflexek: nyelés, szopás, csuklás, köhögés, tüsszentés, a pislogási reflex, mely megvédi a szemet a túl erős fénytől és az esetleges károsító idegen testektől. Ezeknek a reflexeknek világos a funkciója. Másoknak azonban, mint például a markolási vagy fogó reflexnek (tenyérre enyhe nyomást vagy simítást kifejtve, az ujjak a hüvelykujj kivételével összezárnak), mely a magzati kor 5. hónapjában már megjelenik és a Moro-reflexnek (hirtelen leesés érzésére vagy erős zajra átkaroló mozdulat) nem teljesen tisztázott a funkciója. Vannak, akik úgy gondolják, hogy ezek a mozgásminták az evolúciós fejlődés korábbi szintjein használt és igen fontos mozgások voltak. Amikor is a főemlősök kicsinyei az anyjukba kapaszkodtak például menekülés közben, ahol az életben maradás volt a tét, ez a reflex már megvolt nem kellett tanulni. Mások úgy vélik, hogy a funkcionális jelentőségű reflexek nemcsak a túlélést, hanem a csecsemő és a gondozója közötti szoros kapcsolat kialakulását is segíti.

A többit legközelebb ... :)

Addig is, íme Enci szunyálása :)

1 komment

Címkék: reflex moro reflex apgar


2008.01.28. 11:41 Krisz mami

Kiscsaládunk

Rólunk is elkészült az első közös kép sorozat, melyből egyet-kettőt szeretnék megosztani veletek. Illetve fürdés előtt kicsit szórakoztunk Encivel és a mosakodókrémmel :)

Játék a mosakodókrémmel :) Kis indiánlány :)

2 komment

Címkék: család


2008.01.26. 10:38 Krisz mami

Babafejlődés: Az második hónap

Hatalmas hírem van!!!! Ma reggel rámmosolygott a kislányom!!!!!

Olyan hihetetlen volt ez az egész, teljesen ledöbbentem. Persze ilyenkor nincsen az embernél fényképezőgép, na de sebaj, majd legközelebb :)

Ezek várhatóak ebben a hónapban Enci fejlődésében:

Súly

Az élet első 3 hónapjában az átlagos súlygyarapodás hetente 20 dkg. Fél éves korig a jól fejlődő csecsemő megkétszerezi, 1 éves korára pedig megháromszorozza a súlyát. Ma már nem adjuk meg a súlyhoz számított beviendő táplálékmennyiséget, mert kiderült, nem ez az elsődlegesen fontos, hanem az, hogy a fenti feltételek teljesüljenek. (hát ez nálunk megvan, már csak azért is, mert Enci azért este tápit kap, mert Anyának nincsen elég tejcije, így szépen fejlődik is, 5 hetesen volt 4,12 kg és 55 cm)

Mit tud?
Babád már jobban kinyújtja a testét, tekintetével megpróbálja követni a mozgó színes tárgyakat ."legérdekesebb tárgy" számára az emberi arc, amire automatikusan rámosolyog.

Mozgása már nem olyan görcsös és hirtelen - fejlődik derekasan az idegrendszere. A rugdalózással, kapálózással jól fejlődnek az izmai is. A feje még ingadozik kicsit, de már a nyakizmok is erősödnek. A 2. hónap végére talán fel is tudja emelni a fejét, ha a hasán fekszik. (Fejét most is emelgeti, amikor hasán fekszik, ide-oda átfordítja a fejét)

Most már képes az arca előtt mozgatott játékokat, tárgyakat követni a szemével, érdemes venni egy zenélő, forgó, ágy fölé lógatható, színes játékot - imádni fogja. A szopizás az egyik legélvezetesebb foglalatosság a babának - a kezed, az ujjad, vagy bármi, amit elér. (Hát igen, megtalálja állandóan a polómat, ujjamat, vagy éppen a cicimbe markol bele. Még jó, hogy a hajamat már a kezdetektől összefogva hordom, most azt is egyből megtalálná és belecsimpaszkodna :) )

Nagyon kíváncsi - beültetheted egy hordozható ülésbe, és magaddal viheted a lakás minden pontjára, amíg a dolgodat csinálod. Díszítsd fel a szobáját képekkel, tükörrel, lógass fel színes, mozgó figurákat, amiket nézegethet.

Vigyázz! Babád jól megfigyeli azt, aki hozzá beszél. Ébren marad, ha foglalkozol vele. Megnyugszik, ha szopizhat, cumizhat, felveszed, vagy csak beszélsz hozzá és látja az arcodat.

Fürdetés
Talán már élvezi a fürdetést. (Khhmmm...ez még nem igazán jött össze, eddig talán kétszer tűrte szótlenul az egész ceremóniát)

Alvás
Kialakulóban van a napi evés-alvás-ébrenlét ritmus. Próbáld összehangolni a család és a baba ritmusát, de ha nagy a különbség, alkalmazkodj a piciéhez - neki a legnehezebb ugyanis elmagyarázni, miért kéne türtőztetnie magát. Egyre több időt tölt ébren, ilyenkor csendben nézelődik. Remélhetőleg most már többet van ébren nappal, és kevesebbet éjszaka. Ha a babád keveri az éjt a nappallal, megoldásra van szükséged - nem is annyira miatta, hanem magad miatt. Kérj segítséget párodtól, anyósodtól, bárkitől - nem fogod bírni, ha nem alszod ki magad. (Ezt már érezzük, egyre jobbakat alszik éjszaka, és Én is kipihentebb vagyok, napközben többet van fent kaja után, nézelődik, kukkol mindenfelé)

A mindennapok rendszerességét az újszülött kisbabánál alapvetően az étkezések és az alvási idők határozzák meg, és eleinte a szülő többnyire csak kiszolgálja a pici igényeit, alkalmazkodik hozzá. Az alvás nemcsak a szervezet pihenését szolgálja, hiszen testünk ilyenkor sem tétlen. Az emésztési folyamatok sem állnak le, a növekedés is zajlik. Sőt, az ember akkor alszik a legtöbbet, amikor élete legintenzívebb fejlődési szakaszát éli.

Az újszülöttek napi 16-18 órás alvásukat hároméves korukra fokozatosan csökkentik 10-12 órára, akkor majd a délutáni alvások is el-elmaradhatnak - de hol vagyunk még attól?!

Élete első néhány hónapjában a legtöbb csecsemő nappal és éjjel is rendszeres időközönként felébred, hogy egyen. Ez teljesen normális, és semmi értelme azzal próbálkozni, hogy ilyen fiatal csecsemőkre számunkra kényelmesebb napirendet próbáljunk ráerőszakolni. Persze próbálkozni lehet...

Néhány ötlet az altatáshoz:

 1. Adj neki enni! Ez a legtöbbször hatásos.
 2. Ringasd! Szinte minden baba megnyugszik ilyenkor.
 3. Bugyoláld be meleg takaróba, ott összekucorodik és elalszik újra.
 4. Sétálgass vele! A babák szeretik a ritmikus mozgást.
 5. Autózz, kocsikázz! A legtöbb baba a harmadik kör után édes álomba szenderül. Más kérdés, hogy a szülők milyen állapotban lesznek egy-egy ilyen éjszakai furikázás után...
 6. Énekelj halkan neki! Persze ne a legújabb heavy metal slágereket - bár hallottunk már olyan babáról, aki az elektromos gitár hangjától nyugodott meg...
 7. Simogasd gyengéden a hátát vagy a pocakját, míg visszaalszik.

+ 1 Aranyszabály: Soha ne veszítsd el a türelmedet, bármennyire ordít, magából kikelve a baba. Gondolj arra, hogy a te dolgod segíteni neki - ő még nem tudja elmondani, mi bántja. A türelmes, nyugodt szülő sokkal hamarabb és hatékonyan nyugtatja meg zaklatott babáját, mint az ingerült.

Íme egy kis délutáni levegőzés :)3 komment

Címkék: alvás fejlődés hónapról hónapra


2008.01.24. 18:53 Krisz mami

Teázzunk!

Nemolyanrégen olvastam egy fórumon, hogy van egy finom teaféle, amit mind az anyuka, mind a baba fogyaszthatja, és emelett nyugtató hatása is van.
Hát gondoltam kipróbálom ezt a fini teát...

Rooibos
Aspalathus linearis

Leírás
Dél-Afrika, a nyugat-fokföldi Cedarberg hegységben, Clanwilliam környékén őshonos cserje.
1-1,5 méterre megnövő, tűszerű levélkéket hozó bokorszerű cserje. Ágai hosszúak és rendkívül hajlékonyak. Az ágakon számtalan vékony, levelekkel borított oldalág található. Egyenes állású, tűlevélhez hasonlító, 10-50 mm hosszú, 1 mm vastag, finoman szőrözött, hegyes élű levélkéi vannak. Rövid nyélen ülő, sárga színű és pillangó formájú virágai októberben nyílnak. Termése sárgásbarna, vastag héjú, kemény magvakkal. Meleg és csapadék igénye nagy.

Gyógyhatású részei
A levél, valamint a fás részek és a száron lévő kéreg.

Alkalmazása
Ásvány anyagokban, nyomelemekben (kálium, magnézium, vas, kalcium, réz, fluor) és flavonoidokban gazdag. Jelentős mértékben tartalmaz gyümölcscukrokat, poliszaharidokat, aromás illóolajokat (99 aromás anyagot, vitaminokat (karotinok, C, E-vitamin). Csersav tartalma igen csekély. Koffeint és egyéb a központi idegrendszerre ható vegyületet nem tartalmaz.

Teaként kiváló élvezeti ital, kellemes gyümölcsös ízzel, aromával, rubin színnel.
Enyhe gyomornyugtató. Csökkenti a gyomorégést. Kiváló káliumpótló, fokozott verejtékezés esetén, főleg sportoláskor, esetleg vízhajtók mellé ajánlott. Magas fluorid tartalma miatt gyermekeknél a fogzománc erősítésére javasolt. Az allergia során létre jött gyulladásos folyamatokat mérsékeli, nyomelemei révén az anyagcsere folyamatokat serkenti, illóolajai révén pedig a szélgörcsöt oldja.És amit én iszom:
Az African Dawn Rooibos tea

 • Ásványi anyag és nyomelem tartalma miatt számos szervfunkció serkentője.

 • Igen hasznos gyomorbántalmak, emésztési zavarok esetén.

 • Fogyasztása allergiás és aszmatikus megbetegedésekben is előnyös.

 • Tannin tartalma alacsony, ezért nem gátolja a vas és más elemek felvételét a szervezetbe, így a terhes és szoptatós anyák is fogyaszthatják.

 • Csecsemők, kisgyermekek számára gyümölcsös és természeténél fogva édeskés íze miatt szintén ideális ital, ráadásul csillapítja a kólikát, és a hasfájást.

 • Magas antioxidáns tartalma miatt lassítja az öregedési folyamatokat.

 • Sportoláshoz is ideális ital, hiszen nemcsak a szomjat oltja, hanem az energiát is pótolja.

 • Nem tartalmaz kalóriát és nem olyan keserű, mint a teák általában, sőt kissé édeskés, gyümölcsös íze miatt cukor nélkül is fogyasztható. Ezért kedvelik a fogyókúrázók és mindazok, akik vigyáznak a vonalaikra.

 • Nem tartalmaz koffeint, ezért ajánlatos azok számára is, akiknek munkája idegi megterheléssel jár, akik hajlamosak a depresszióra, vagy álmatlanságban szenvednek.

 • Abszolút tiszta és természetes, nem tartalmaz sem színező, sem tartósító anyagokat.

Egészségünkre!!

1 komment

Címkék: tea


2008.01.23. 18:46 Krisz mami

And world peace... :)

Ezt mondjuk mi apával, amikor a kishölgy úgy dönt, hogy bealszik.
Kis tünemény ilyenkor :) Az egyik nagyija szerint ilyenkor olyan, mint egy kisangyal...hmmm van benne valami :)

Ja, és végre jöjjön egy kép rólam is Picurival :)

Anyával


Hordozóban séta után kicsomagolva


Délutáni alvás sok-sok kukkolás után

"Sítalpak" Apa megjegyzése után szabadon

6 komment

Címkék: alvás enikő


2008.01.20. 20:50 Krisz mami

Szemünk színe

Miután a legtöbb újszülöttnek kékesszürke szeme van, születés után azonnal megy a találgatás, vajon milyen színű szeme lesz a babának.

Bebarnul-e vagy bekékül, lehet-e világító kék szeme, ha a szülők barna szeműek, és lehet-e latinosan sötét, ha a szülők barnák. Ebben segít ez a szemszínkalkulátor, ami a szülők és nagyszülők szemszíne alapján kiböki, milyen színű szemre van a legnagyobb esélye az utódnak.

A genetikán persze ez a kalkulátor sem változtat, és alátámasztja a biológia órán tanultakat, miszerint két barna szemű, vagy egy barna szemű és egy kék szemű szülőnek bármilyen szemű gyereke lehet, két kék szemű szülőnek azonban csak kék szemű lehet a gyermeke is (mivel a barna szemszínt okozó gén domináns, ezért akiben van ilyen, annak barna lesz a szeme, akiben meg nincs, az nyilván örökíteni sem tudja).

A végleges szemszín nagyjából hat hónapos és egy éves kor körül alakul ki a de három éves korig még változhat (sőt, az emberek 10-15 százalékának még kamaszkor után is változik a szeme). Legtöbbször azonban a kék szemű babák szeme már pár hónaposan kivilágosodik, a sötét színű babáké sokszor valóban csak később kezd igazán barnulni, - sokszor nyáron, a napfény hatására, hiszen a barna szemszínt a bőr színéhez hasonló festékanyag határozza meg, igaz, ez a festékanyag állandó, nem pedig változó, mint a bőrben. Evolúciós értelemben a barna szemszín számít eredetinek, így a legtöbb ember szeme barna, bár Európában többen vannak a kék szeműek. A legritkább a zöld színű szem, mindössze az emberek két százalékának van ilyen, de az izlandiak 90 százalékának például zöld vagy kék a a szeme.

Forrás: Poronty

A kalkulátor szerint Encinél nagy eséllyel barna szemet jósol, de 37-12 százalékot a kék és a zöld szemeknek is ad.


6 komment

Címkék: genetika szem szín


2008.01.18. 11:16 Krisz mami

Enci négy hetes

Ma elérkeztünk a 4.-ik héthez és a tegnapi méreckedés szerint, Picuri Enikő elérte a majd 4 kg-t, na jó még pont nem :)

Méretei
Súly: 3960 gramm
Hossza: 53 cm (nőtt 1 cm-t, micsoda méretek :))

Enci 4 hetesen Anya karjaiban


Kezd figyelni, fordítgatja a fejét a hangunk irányába és néha elejtett egy-egy "ö" szócskát, amelyet bizonyára nagyon összetett még számára. És már kezd pici fintorokat küldözgetni felém, attól tartok ebből hamarosan kialakul a direkt mosoly és végre nemcsak álmában látom, amit vigyorog.

Miután Ingrid megszült és feltette a posztájára, hogy hallgatta a Beach Boys, azóta én is teljesen rákattantam és terhességem utolsó heteit ennek bűvöletében éltem, hát íme... ez nagyon közel állt hozzám és rengetegszer hallgattam meg.
Kislányomnak, aki ma tölti a 4.-ik hetét e hatalmas világon!

3 komment

Címkék: hétről hétre enikő


2008.01.17. 11:21 Krisz mami

Nyolc tény a csecsemők alvásáról

A lenti cikket a La Leche Liga honlapjáról szedtem, érdekes...

Annak érdekében, hogy jobban megértsd, hogyan tudod kellemesebbé tenni az elalvást és magát az alvást a magad és a gyermeked számára is, íme az alvás néhány fontos alapelve, amelyet minden új szülőnek fontos megértenie.

1. Hogyan alszanak a felnőttek?

A legtöbb felnőtt - miután átöltözött az alváshoz -, különböző rituálékkal segíti magát abban, hogy az alváshoz szükséges nyugodt állapotba kerüljön: olvas, zenét hallgat, tévét néz vagy szeretkezik. Amint elalszol, a felsőbb agyi központjaid pihenni kezdenek, és a non-REM-nek nevezett mély álomba kerülsz (non-REM: non rapid eye movement, vagyis nem gyors szemmozgás); ezt a szakaszt nyugodt alvásnak is nevezik. Az elméd és a tested ebben a szakaszban a legnyugodtabb. A tested nyugodt, a légzésed mély és egyenletes, az izmaid ernyedtek, teljességgel ellazult vagy. Körülbelül másfél óra mély alvás után az agyad elkezd „ébredezni" és munkához lát; Te pedig átkerülsz a mély alvásból a könnyű vagy aktív alvásba, melyet gyors szemmozgások jellemeznek, ezért nevezik REM-alvásnak. Ebben a szakaszban a szem mozog a szemhéj alatt, jelezve, hogy az agy működik. Álmodsz, mozgolódsz, megfordulsz, sőt, még a takaródat is elrendezheted anélkül, hogy teljesen felébrednél. Az alvásnak ebben a szakaszában történhet meg az, hogy teljesen felébredsz, hogy kimenj a mosdóba, majd visszamész az ágyba, és azonnal mély álomba merülsz. A könnyű és a mély álom váltakozó ciklusai kétóránként ismétlődnek az éjszaka folyamán, így egy átlagos felnőtt hat órát tölt nyugodt és kettőt aktív alvásban. Vagyis senki nem alszik mélyen egész éjjel, még akkor sem, ha úgy érzi.

2. Hogyan alszanak el a csecsemők?

Ringatod a babádat, sétálgatsz vele vagy megszoptatod, miközben a babának le-lecsukódik a szeme, és elszunnyad a karjaidban. Szemét teljesen becsukja, de a szemhéja továbbra is mozog és a légzése még rendszertelen. A keze és a tagjai még feszesek, riadtan felsóhajthat és arcán mosoly suhanhat át, amit alvási vigyornak hívnak. Akár remegés-szerű szopó mozgásokat is végezhet. Abban a pillanatban, ahogy „alvó" gyermekedet beteszed a rácsos ágyba, és megpróbálsz csöndben elosonni, a baba fölébred és sír. Most próbáld meg ismét végigcsinálni a bevált esti rituálét, de ezúttal folytasd hosszabban (kb. 20 perccel tovább)! Észre fogod venni, hogy a baba grimaszolása és mozgolódása megszűnik, légzése egyenletessé válik és elmélyül, izmai elernyednek. Ökölbe szorított kezét kinyitja, karja és tagjai súlytalanul lógnak. A csecsemő most már mélyebb álomban van, most már leteheted és elosonhatsz abban a kielégítő tudatban, hogy gyermeked végre kényelmesen pihen.

Az éjszakai szülői gondoskodás első leckéje: A csecsemőknek szülői segítségre van szükségük az elalváshoz, nem arra, hogy egyszerűen letegyék őket aludni. Néhány kisbabát le lehet tenni, amikor már elálmosodott, de még ébren van, és magától elalszik, míg másoknak szülői segítség: dajkálás, szoptatás kell az elalváshoz.

Ennek az az oka, hogy míg a felnőttek többnyire azonnal képesek mély álomba merülni, addig a csecsemők az első hónapokan először könnyű álomba kerülnek. Húsz perc vagy még hosszabb idő múlva lépnek fokozatosan a mély álom fázisába, amelyből nem könnyű őket felrázni. Talán Te is tapasztaltad, hogy ha gyorsan be akarod tenni a babát az ágyába, amikor ő még a kezdeti könnyű álom-periódusban van, akkor általában felébred. Sok szülő mondja nekem: „Az én gyerekemnek teljesen el kell aludnia ahhoz, hogy le tudjam tenni". A későbbi hónapokban a kisbabák egy része egyre gyorsabban jut a mély álom fázisába, kihagyva a hosszú könnyű álomszakaszt. Tanuld meg felismerni gyermeked alvási periódusait! Várd meg, amíg a baba mély álomba merül, mielőtt átvinnéd őt egyik alvóhelyéről a másikra, például a Te ágyadból a kiságyba, vagy az autósülésből a kiságyba vagy az ágyba!

3. A csecsemőknek a felnőttekénél rövidebb alvási periódusaik vannak.

Állj oda alvó gyermeked mellé, és figyeld, ahogyan alszik! Körülbelül egy órával azután hogy elaludt, elkezd mozgolódni, kicsit nyöszörög, szemhéja remeg, arcizmai grimaszolnak, rendszertelenül lélegzik és izmai megfeszülnek. Újra a könnyű álom szakaszába lép. A mély álomból a könnyű álomba való lépés kritikus időszak, melynek során a kisbaba felébred, ha bármilyen kellemetlen körülmény vagy kényelmetlenség - mint például az éhség - megzavarja őt. Ha a baba nem ébred fel, akkor a következő tíz percben átmegy a könnyű álom periódusán, és visszasüllyed a mély alvásba. A felnőttek alvási ciklusai (könnyű álomból mély álomba, majd ismét könnyűbe) átlagosan 90 percig tartanak. A csecsemők ciklusai ennél rövidebbek, 50-60 percig tartanak, ezért az éjjeli felébredés szempontjából kritikus perióduson óránként vagy még annál is gyakrabban átesnek. Amikor gyermeked a könnyű álom szakaszába lép, ébredés nélkül átsegítheted őt ezen a perióduson, ha a kezedet nyugtatóan a baba hátára helyezed, énekelsz neki egy megnyugtató altatódalt vagy egyszerűen csak ott vagy mellette, amennyiben a Te ágyadban alszik.

Az éjszakai szülői gondoskodás második leckéje : Vannak csecsemők, akiknek szükségük van segítségre a visszaalváshoz.

A csecsemők egy része képes átmenni ezen a kritikus perióduson anélkül, hogy felébredne, ill. ha mégis felébred, vissza tudja segíteni magát a mély álomba. Másoknak segítő kézre, hangra, vagy mellre van szükségük ahhoz, hogy visszasülylyedjenek a mély álomba. Az alvási ciklusok egyedi különbözősége arra tanít minket, hogy az éjszakai szülői gondoskodás egyik célja éppen az, hogy olyan környezetet teremtsen a babának, amely átsegíti őt az éjjeli ébredés kritikus periódusain, és hozzásegíti ahhoz, hogy felébredés nélkül visszatérhessen a mély álomba.

4. A csecsemők nem alszanak olyan mélyen, mint a felnőttek.

Nemcsak arról van szó, hogy hosszabb ideig tart nekik, mire elalszanak és gyakoribbak az éjjeli ébredés szempontjából kritikus periódusaik, hanem arról is, hogy kétszer annyi aktív (vagy könnyű) álmuk van, mint a felnőtteknek. Első ránézésre ez nem tűnik igazságosnak az egész napos gyermekgondozásban elfáradt szülőkkel szemben. Azonban ha figyelembe vesszük, hogy ez a mód, ahogyan a csecsemők alszanak - vagy nem alszanak - életfontosságú fejlődési elven alapszik, akkor könnyebben megérthetjük a gyermek éjszakai szükségleteit, és olyan éjszakai gondoskodási stílust alakíthatunk ki, amely inkább segíti, mint sérti a baba természetes alvási ritmusát. Ezen a ponton nem értek egyet a modern alvástrénerekkel, akik egy sor praktikát és technikát ajánlanak, hogy segítsék a kisbaba minél mélyebb éjjeli alvását – és ennek ára, sőt talán kockázata is van.

5. Az éjjeli ébredések a túlélést szolgálják.

Az első hónapokban a legnagyobbak csecsemők igényei, ám ezen igények közvetítésének képessége ilyenkor a legkisebb. Képzeljünk el egy kisbabát, aki az éjszaka legnagyobb részében mélyen alszik! Néhány alapvető szükséglete kielégítetlen marad. Az aprócska babáknak aprócska gyomruk van, és az anyatej nagyon gyorsan emésztődik. Ha a csecsemőt az éhségérzet nem tudná könnyedén felébreszteni, az az ő túlélése szempontjából előnytelen lenne. Ha a csecsemő orra eldugulna, és nem tudna lélegezni, vagy fázna, és melegre lenne szüksége, de annyira mélyen aludna, hogy nem lenne képes jelezni a szükségleteit, akkor a túlélése veszélybe kerülne.

Egy dolgot megtanultunk a gyermekorvoslásban eltöltött éveink alatt: a csecsemők azért tesznek úgy, ahogyan tesznek, mert így vannak kitalálva. Az alvással kapcsolatban a kutatók arra jutottak, hogy az aktív alvás a kisbabákat védi. Képzeld el, hogy a gyermeked úgy aludna, mint egy felnőtt, vagyis túlnyomórészt mély álomban töltené az éjszakát! Csodásan hangzik! Neked, valószínűleg, de nem a kisbabának. Képzeld el, hogy a babának melegre, ételre vagy levegőre volna szüksége, de mivel annyira mélyen alszik, képtelen arra, hogy felébredjen, észlelje ezeket a szükségeit és ezeknek megfelelően cselekedjen! A kisbaba jólléte veszélybe kerülne. Úgy tűnik, hogy a csecsemők olyan alvási sémával születnek, amely lehetővé teszi számukra azt, hogy a jóllétüket fenyegető körülményekre válaszként felébredhessenek. Hisszük, és a kutatás igazolja ezt, hogy a gyakori aktív (REM) alvás szolgálja leginkább a babák fiziológiai érdekeit a korai hónapokban, amikor a jóllétük leginkább veszélyben forog.

Az éjszakai szülői gondoskodás harmadik leckéje : Ha túl hamar arra kényszerítünk egy babát, hogy túl mélyen aludjon, az - túlélését és fejlődését illetően - nem szolgálja a legjobb érdekeit. Emiatt az újdonsült szülőknek, akiket elbizonytalanítottak az alvástrénerek javaslatai, melyek szerint rá kell venniük gyermeküket az éjszaka átalvására, nem kellene kötelességüknek érezniük, hogy túl hamar túl hosszú és túl mély alvásra bírják kisbabájukat.

6. Az éjjeli ébredésnek jótékony hatása van a fejlődésre.

Alváskutatók úgy gondolják, hogy a kisbabák „okosabban" alszanak, mint a felnőttek. Úgy vélik, hogy a könnyű alvás segíti az agy fejlődését, mert az agy a REM-fázisban nem pihen. Az agyi véráramlás valójában majdnem megkétszereződik a REM alvás alatt. (Ez a megnövekedett véráramlás különösen nyilvánvaló az agynak azon a területén, mely automatikusan ellenőrzi a légzést.) A REM-alvás alatt a testben megnövekedik bizonyos idegi fehérjék termelődése, melyek az agy építőelemei. Azt gondolják, hogy az aktív alvás periódusában tanulás is folyik. Az agy arra használja ezt az időt, hogy az éberen gyűjtött információkat feldolgozza, elraktározva azt, ami az egyén hasznára válik és eldobva, amire nincs szüksége. Néhány alváskutató úgy véli, hogy a REM-alvás alatt a fejlődő agy stimulálja magát, miközben hasznos képzeteket alkot, melyek az értelmi fejlődést mozdítják elő. A könnyű alvás szakaszában az agy magasabb központjai folyamatosan dolgoznak, míg a mély álom periódusában ezek a magasabb agyi központok kikapcsolnak, és a csecsemő alacsonyabb agyi központjai működnek. Lehetséges, hogy az agynak ebben az óriási ütemű növekedési szakaszában (az első két életévben a babák agya felnőttkori méretének majdnem hetven százalékára nő) az agynak alvás közben is tovább kell működnie ahhoz, hogy fejlődhessen. Érdekes megjegyezni, hogy a koraszülött kisbabák alvásidejüknek még nagyobb részét (körülbelül kilencven százalékát) töltik REM-alvásban, talán azért, hogy gyorsítsák az agyuk növekedését. Mint látható, az életnek az a szakasza, amikor az ember a legtöbb időt tölti alvással, és amikor az agy a legnagyobb ütemben fejlődik, ugyanaz az időszak, amikor a legtöbb időt tölti aktív álomban.

7. Ahogyan nőnek, a babák alvása is egyre érettebb lesz.

„Ez mind nagyon szép," - mondod, - „megértem ezt a fejlődési rendet, de mikor alussza át a gyermekem az éjszakát?" Az az életkor, amikor a csecsemők "megnyugszanak" – ami azt jelenti, hogy könnyen elalszanak, és jól alszanak - széles határok között változik. Néhány baba könnyedén elalszik, de nem tud jól aludni. Másoknak nehézségeik vannak az elalvással, de jól alszanak. Más, kimerítő babák sem elaludni, sem aludni nem akarnak.

Az első három hónapban a pici csecsemők ritkán alszanak négy óránál tovább anélkül, hogy szükségük lenne táplálékra. A kicsi babáknak kicsi a pocakja. Viszont általában összesen 14-18 órát alszanak naponta. Három és hat hónapos kor között a legtöbb kisbaba megnyugszik. Napközben hosszabb időszakokat töltenek éberen, és éjjel akár öt órát is alhatnak egyfolytában. Háromtól hat hónapos korig 1-2 éjjeli ébredésre számíthatsz. Azt is látni fogod, hogy a mély álom periódusa meghosszabbodik. Az éjjeli ébredés szempontjából kritikus periódusok száma csökken, és a baba egyre könnyebben tud mély álomba süllyedni. Ezt hívják az alvás érésének.

Az éjszakai szülői gondoskodás negyedik leckéje : Fontos, hogy tudd: gyermeked alvási szokásai sokkal inkább a gyermek temperamentumától függnek, semmint attól, hogy hogyan gondozod őt éjjel. Ne felejtsd el: más szülők általában túloznak abban, mennyit alszik a gyermekük, mintha ez volna a jó szülőség fokmérője, pedig nem az. Nem a Te hibád, ha a kisbaba felébred.

8. A csecsemők továbbra is felébrednek.

Az, hogy egy baba mikor érik meg arra, hogy a felnőttekéhez hasonló alvásciklusai kialakuljanak, gyermekenként változik. És bár a kisbabák valamikor az első életév második felében eljutnak ebbe a szakaszba, sokan továbbra is felébrednek. Mi lehet ennek az oka? Gyakoribbá válnak a fájdalmas, kellemetlen állapotok mint pl. a nátha vagy a fogzási fájdalom. A nagyobb fejlődési mérföldkövek, mint az ülés, mászás, járás arra sarkallják a kicsiket, hogy álmukban is „gyakorolják" új képességeiket. Aztán egy- és kétéves kor közt, amikor a baba elkezdi átaludni a fent említett felébresztő hatásokat, az éjjeli ébredés más okai jelennek meg, mint a szeparációs félelmek vagy a rémálmok.

Azzal együtt, hogy megértetted, miért hajlamosak a babák az éjjeli ébredésre, tisztában kell lenned azzal, hogy a szülők és a babák számára is fontos a nyugodt éjszakai pihenés, másként a baba, a szülők és hármójuk kapcsolata sem lehet kiegyensúlyozott.

Fordította: Dénes Anna

 

Jóllakottan :)


Szólj hozzá!

Címkék: alvás fáradtság fejlődés rem


2008.01.14. 16:53 Krisz mami

Nyilas baba

Már korán megmutatja, milyen élénk, változatosságot igénylő és dinamikus személyiség. Érdeklődése szerteágazó, az újdonságok fellelkesítik, és nem riad vissza a kalandos felfedezésektől. Szereti magához ragadni a kezdeményezést. Ahogyan ebből is látszik: nem túlságosan "pihentető" gyerek, derűs kedélyének és kedvességének köszönhetően viszont könnyen képes feledtetni környezetével, ha rossz fát tett a tűzre. Nemcsak örömét, dühét és fájdalmát is nyíltan kimutatja, ám a múlt sérelmeit nem őrízgeti, inkább előretekint. Örök optimistának tartják, nehezen lehet kedvét szegni; céljaitól nemigen tántorítják el az akadályok.

Forrás: Kismama magazin 2007.december

Mivel nagyon piszkált az ascendens kérdése is, ezért ennek is utánajártam :)


Mi is az ascendens?
A szó utal arra a jegyre, amely felkelőben volt a horizonton a születés pillanatában. Felkelő jegyet jelent.
Az ascendens hatása a nap jegyével szinte egyenértékű, ezek a hatások összeadódnak. Fontos tehát tudnunk az ascendensünk jegyét, mert további információkkal szolgál rólunk.

Miről informál minket az ascendensünk?
Elsősorban utal a külső megjelenésünkre, testalkatunkra, a külsőnkkel tehát szoros összefüggésben áll. Megmutatja, mihez van születetten tehetségünk, adottságunk, rávilágít a képességeinkre. Egészségügyi szempontból utal azokra a testrészekre, szervekre, amelyekre fokozottan kell ügyelni, mert sérülékenyebbek a többinél. Megtudhatjuk általa, milyen "szerepet" játszunk a világban, természetesen hitelesen és teljes átéléssel.

Mi szükséges az ascendens meghatározásához?
Mivel az ascendens függ a születési időtől és a születés földrajzi helyétől, ezért tudnunk kell órára, percre pontosan mikor születtünk, és meg kell adni a helyet is. Ezek ismeretében megtudhatjuk az ascendensünk jegyét, és hogy az adott jegy mely fokán áll. A pontos fokszám meghatározása a primerdirekciós prognózismódszerhez szükségeltetik.

Enci ascendense a Rák, íme a leírás róla:

Aszcendens: Rák

Ezt a víz jegyet a Hold uralja, így az, akinek ez a jegy az aszcendense, olyan ésszel van megáldva, amit a legjobban úgy lehet leírni, hogy fantáziadús, különösen érzékeny és fogékony. Mint az egyik leglelkiesebb aszcendens, a képviselője gyakran fogja az álmodozást nagyobb előnyben részesíteni a cselekvésnél. Kitartó és nagyon állhatatos természetű, és ha egyszer kibékül valakivel, akkor szabad folyást enged a kedvességének és a vendégszeretetének. Mindenek előtt való az otthon és a közvetlen környezet szeretete. Néha visszahúzódó és bizalmatlan, mégis kitűnik mindenki közül a türelmével, mert abban hisz, hogy bármilyen jó lehet a teljesítmény, az ember mindig tud, és fog is jobban teljesíteni.


Enci figyel :)7 komment

Címkék: horoszkóp


2008.01.09. 14:01 Krisz mami

Babafejlődés: Az első hónap

Ismerkedés

Most, hogy otthon vannak a kicsivel, biztos rengeteg tanácsot kap a gondozásával kapcsolatban. A legfontosabb, hogy azt tegye, amit helyesnek tart. Nincs átlagos csecsemő, teljesen egyedi lesz az, ahogyan az Ön kisbabája eszik, alszik, vagy éppen sír.

Már kezdenek halványan körvonalazódni a kicsi jövőbeni személyiségjegyei - hogy hangos lesz-e vagy csöndes, izgága vagy nyugodt. Lesznek zűrösebb periódusai, olyanok is, amelyekre nem talál magyarázatot. Kísérletezze ki, melyik testtartásban nyugszik meg leghamarabb.

Előfordulhat, hogy a kicsinek apró rózsaszín vagy vörös foltok jelennek meg a homlokán, szemhéján vagy hátul, a nyakán. Ezeket a gólyacsípésnek vagy lazacfoltnak nevezett pöttyöket a bőrfelszínhez közeli hajszálerek okozzák, és három-négyéves kor körül teljesen elmúlnak.

A köldökzsinór csonkja általában a második hét folyamán esik le, de vannak babák, akinél ez csak a harmadik héten történik meg. Amíg nem esett le a köldökcsonk, ne fürdesse kádban a babát, csak szivaccsal mossa le. Ha a kisfiút körülmetélték, vazelinnel átitatott gézzel akadályozhatja meg, hogy a pelenka a sebes területhez ragadjon.

Ne féljen, a baba kutacsait ugyanúgy úgy kell mosni, mint a feje többi részét. A szemöldöke fölötti rész három hónapos korában záródik be, a feje tetején levő pedig úgy 18 hónapos korában.

Életének első hetében a baba napi legalább 12 órát fog aludni, de ne bízza el magát, ha a kicsi túl lesz a születés okozta megrázkódtatáson, már nem fog annyit aludni. Két hónapos kora előtt nem valószínű, hogy kialakul bármilyen rendszer is az alvását illetően.

A babák ilyen idős korukban 2-3 óránként megéheznek, és ha éhesek, meg kell őket etetni. Sok baba evés után bukik, de amíg folyamatosan gyarapszik a súlya, aggodalomra valószínűleg semmi ok. Próbálja meg lassabban etetni, minden etetés közben többször is büfiztetni, és ha kész van, félig ülő helyzetben tartani egy fél órán át.

Ha a kicsi arcán vagy másutt a testén apró karmolásokat vesz észre, itt az ideje levágni a körmét. Ezt a legjobb akkor elvégezni, amikor alszik. Tompa, kerek végű ollót használjon, a körmöket pedig vágja egyenesre, ügyeljen, hogy ne vágja túl közel a bőréhez.

Ahogy a kisbaba szemizmai erősödnek, egyre jobban tud fixálni, és már nem bandzsít annyira. Legjobban közelre lát, a játékokat tehát ne tegye messzebb 30 centinél. Bár a baba el tudja mozdítani a fejét, hogy utánanézzen egy tárgynak, ha kikerül a látóteréből, ez nem jut az eszébe.

Mint újdonsült szülő, biztos számtalan dolog miatt fog aggódni. Ha bármi kételye vagy gondja van, beszéljen az orvosával.

Testi fejlődés

 • A kar, láb és a kéz mozdulatai még mindig elsősorban reflex-szerűek
 • Spontán módon megriad - ez az ún. Moro-reflex
 • Kezét általában ökölben tartja
 • Hátáról félig oldalra gurulhat
 • Ha ülő helyzetbe felhúzzák, a fejét a gerincével egy vonalban tartja
 • Rácsodálkozik a tárgyakra, de még nem nyúl értük
 • Oldalra néz, ha szemügyre akar venni valamit
 • Ha az ujjait szétnyitjuk, megfogja a csörgőt vagy más játékot, de hamar elengedi

Szociális fejlődés

 • Tekintetével rátapad a szülő arcára, ha a szülő nem áll 30 centinél távolabbra
 • Szemkontaktust létesít
 • Ha arcokat lát, elcsöndesedik, megnyugszik
 • Felveszi az őt tartó személy testtartását, ezt gyakran úgy írják le, hogy „összeolvad” az illetővel
 • Belekapaszkodik abba, aki tartja
 • Reagál az emberi hangra

Értelmi fejlődés

 • Tíz órából igazán csak egyben valóban éber
 • Ha ébren van is, arckifejezése többnyire határozatlan, közömbös
 • Felismeri az anyja hangját és illatát
 • Sír, ha valamit akar

3 komment

Címkék: fejlődés hónapról hónapra


2008.01.06. 11:58 Krisz mami

Enci két hetes

Hát elmúlt a kis Enikő első két hete, megvolt az első méreckedés is a védőnéninél. Meg lettünk dícsérve, mert Enci 3250 grammal született, 3150-el adták haza, és a hazaadást követő másfél hét múlva már 3500 grammot nyomott, azaz mióta itthon van velünk felszedett 40 dkg-t!!!! Szép teljesítmény!!!

Én meg azt hiszem élem a szokásos kismamák életét, folyton parázok, hogy nem lesz tejem. Na emiatt az első hétvégén (pont szilveszterkor) kevesebb is lett, ezért pár napig tápszert is kellett adni kiegészítésként Picurinak. Azóta iszom a Laktoherb teát, és sűrűbben cicire teszem napközben, éjszaka pedig igény szerint, amikor felkel. Ennek folytán már 3 napja nagyon jókat alszunk mind a hárman. Reménykedem benne, hogy még egy ideig így is lesz. Napközben szegénykémet azért bántja a pocija, de nemigazán büfizik, és nem is bukik semmit. Szóval a nappalok eléggé változóak. Leginkábbis mellettünk érzi a legjobban magát, akkor tud aludni, ha lerakjuk az ágyába, vagy a nappaliban a kanapéra, akkor a következő kép illusztrálja, hogy mit tesz 5 perc múlva.


2 komment

Címkék: hétről hétre sírás laktoherb


2007.12.31. 17:55 Krisz mami

Első hét itthon...

Mit is lehetne írni ilyenkor.... uhhh...Borzasztó fáradt vagyok, az embernek hiába mondják, hogy pihenj még amíg nem szültél meg, mert utána nem fogsz tudni. Na ezt úgyis meg kell tapasztalni. Ilyenkor döbben az ember, hogy az órák, percek mennyire lassan telnek és hogy sosem lesz reggel 8 óra.
Nagy szerencsémre itt a párom mellettem és nagyon sok mindenben segít, főleg ha már látható tűnetei is vannak a fáradságnak, olyankor átveszi a kicsi dajkálását :)

Fürdetés... kész vicc, ahogy két felnőtt ember ügyetlekedik a kád felett a picivel, de hát ezt is meg kell tenni. Eddig egész jól tűrte Enci a fürdösztést, egyedül tegnap este tört el a mécses, gyanítom amitt, mert nem egyből akartam cicire rakni, hanem előbb megfürdettük és rendbe raktuk őfelségét :)

Rokonlátogatás... szerintem a babának fel sem tűnt, hogy ölből ölbe járt, mert végigálmodta az egészet :) Meglepően jól tűrte a zajongást, de amint elmentek a rokonok, rá 10 percre fel is ébredt és követelte a kajcsit magának, úgy hogy a fél öklét a szájában temette el, és rettentően hangosan cuppogott.

Tejcikérdés... Amikor nem mennek úgy a dolgok, ahogy a kórházban, illetve ahogy az első 1-2 nap otthon, akkor elkezd az ember pánikolni, hogy most akkor mi van... Ez történt velem,mikor ez egyik átvirraszott éjszakánkon Enikő óránkétn kért enni, én meg már totál beájultam a fáradtságtól és nem értettem, hogy mi baja lehet a babának, mert állandóan éhes volt. Rájöttünk már nappal (mikor ez folytatódott), hogy bizony kevés a tejcim és nem tud eleget szopni. Irány a patika, teát vettem, amit azóta is szorgalmasan iszom, fene tudja, hogy ennek köszönhető-e, hogy ma már kicsit jobb a helyzet. Aztán vasárnap a párom elment a gyerekügyeletre tápit íratni, mert már nem bírtuk és nekem meg muszáj lett volna pihennem. Azóta már megint vannak 2-4 órás alvásaink, aminek nagyon örülünk mindannyian, és a tejcim is kezd visszatérni.

Hát röviden, tömören ennyi... Bár biztosan lenne még mit írnom, egyenlőre ennyi jött hirtelen össze.
Amint tudok, jövök megint, bár a hercegnő minden időmet elveszi. Ha meg éppen alszik, akkor igyekszem én is inkább pihenni, muszáj.

És íme egy friss kép Enciről, ahogy becsuszott a szopipárnába :)


BUÉK Mindenkinek!!!!!

4 komment

Címkék: fáradtság enikő első hét


2007.12.26. 16:21 Krisz mami

Hazajöttünk!

Csak rövid leszek, mert nagyon fáradt vagyok :)

Először is szeretnék köszönetett mondani (illetve megköszönni) Ingridnek, hogy volt olyan kedves és "élőben" tudosított a szülésről és a kórházi bentlétemről. :)
Másodsorban pedig a dokimnak Dr. Kapus Istvánnak és a szülésznőmnek, Kozma Bettinek, akik végig ott voltak mellettem és még tovább is. Köszönöm, hogy segítettek világrahozni ezt a kis gyönyörűséget, életem (életünk) értelmét.

Tegnap (12.25.-én) hazaengedtek végre Minket a kórházból. Tejcsi van már a 3.-ik nap óta, a hasam még minidg nagyon fáj, holnap lesz varratszedés, fejfájás múlóban (ami a császár egyik utóhatása lehet), helyette van iszonyú nagy fáradtság.

Megvolt az első esténk is, persze nem telt el eseménytelenül. Azt hiszem túlette magát, ezért volt állandóan nyügős, meg kicsit fájfalta a pociját is, szóval  óránként volt fent, nagyon lassan mentek a percek. Kb. 1-2 órát aludtam.
Reggelre pedig minden megváltozott és hozta a jó kis formáját, 2-3 óránként evés, közben meg szunya ezerrel. Ma kiadta az esti tejcsi végtermékét, pelust-pelus után cseréltem, de legalább rendbe jött a pici pocija :)

És hát íme Ő, a mi kis szemünk fénye!!!!

8 komment

Címkék: szülés enikő


2007.12.21. 18:15 Ingrid-Heléna mami

Megérkezett Enikő

2007.12.21.-én 16:40-kor megérkezett Enikő. 3250 gramm és 52 centi. A hosszas vajúdás után végül császármetszéssel segítették világra. Gyönyörű és kopasz, ezt állítja róla az anyukája.
Gratulálunk a boldog Anyukának és Babának!

Friss hírek 18:27
Krisz most kezdi fájlalni a hasát. Azért kellett császármetszést végrehajtani, mert nem akart leereszkedni Enikő, és Krisz nem is tágult rendesen. Ráadásul be is kakilt a kishölgy és a köldökzsinór a nyakán volt...
Szerencsére minden rendben van már.

6 komment

Címkék: szülés enikő


2007.12.21. 10:42 Ingrid-Heléna mami

Enikő érkezik!

Reggel távozott a nyákdugó, az oxitocin terheséses teszt még mindig jó. Burokrepesztés megtörtént, bár kevés magzatvíz volt. Minden előkészület megtörtént, jelenleg sétál Krisz és várja a folytatást.
Minden Enikőn múlik. Még ma megérkezik. Izgalmas!

3 komment

Címkék: szülés enikő ott nyákdugó


2007.12.19. 10:05 Ingrid-Heléna mami

Második nap a kórházban...

... és még mindig semmi. OTT megvolt, a fájások pedig 2 percenként jöttek, de nem voltak erősek. Magzatvíz rendben van és most már csak várni kell. Ha nem történik semmi, akkor pénteken ismét OTT.
El van keseredve Krisz, úgyhogy kérlek Benneteket drukkoljatok neki, hogy Enci induljon be, hiszen a Jézuska otthon várja Őt és jó lenne, ha találkoznának.
 

3 komment

Címkék: szülés ott


2007.12.18. 10:03 Ingrid-Heléna mami

Amnioszkópia - NST - OTT

Ma délelőtt 9.46-kor kaptam az sms-t Krisz Mamitól, hogy sikerült az amnioszkópia! A magzatvíz tiszta, tehát Enci a legnagyobb tisztaságban lubickol egyelőre. Délután sor kerül még még NST-re és UH-ra is. Holnap pedig OTT-re kell mennie.
A tágulat szűk két ujjnyi, én nagyon drukkolok neki, remélem Szenteste már Encivel ülnek a fa alatt és örülnek a legnagyobb ajándéknak, amit kapni lehet: egy pici kis életnek.

1 komment

Címkék: szülés nst amnioszkópia


2007.12.16. 08:08 Krisz mami

Helyzetjelentés

Mivel tegnap sem a hideg, sem a hó nem csalogatta ki Encit, így délután tettünk egy jó kétórás egészségügyi sétát a hóban, nagyon jól esett.
A derekam borzasztóan sajgott, és jöttek megint a jóslók, de végül nem lett belőle semmi, pedig már nagyon reménykedtem.

Úgyhogy nemsokára indulunk a kórházba a vizsgálatra, drukkoljatok, hogy ne kelljen hazajönni és esetleg tényleg ma szülök...

Küldöm majd a híreket!!!

FOLYTATÁS!! Idő: 2007.12.16. 11:30 körül
Hát sajnos ma sem maradunk a kórházban.
Az amnioszkópiát nem tudta a doki megcsinálni, mert nem volt eléggé nyitva a belső méhszáj, de azért jól "megkínzott".
NST-n nem akart mozogni, szóval semmi sem úgy sült el, ahogy szerettem volna.
Legközelebb 18-án, kedden reggel 7-kor van jelenésünk a kórházban, befektett a doki és előreláthatólag szerdán kapom meg az infúziót (szerintem ez az OTT lesz), reméljük az megindítja.
Persze mindez csak akkor, ha közben nem indul meg a szülés...

Igyekszem majd tájékoztatást küldeni odabentről...

FOLYTATÁS!!!! Idő: 2007.12.17. 08:00 körül
Még mindig 2in1 vagyunk Encivel, már ott tartok, hogy a végtelenségig így leszünk összekapcsolva, anya és lánya. Ez a kis csöppség sosem fog már belőlem kibújni.
Kicsit depis is vagyok miatta, kezdem a lelki szemeim előtt látni, hogy anyukám nem tud ott lenni velem a szülésnél, és ez engem nagyon rosszul érint.
Meg filozom, hogy ha kedden befektettnek, és szerdán megkapom az OTT-t, akkor még elképzelhető, hogy esetleg be is indul a szülés, akkor igyekeznem kell, mert ha délután 4-ig megszülök, akkor szombaton még van esélyem a hazaengedésre, de ha nem, akkor viszont csak hátfőn, karácsony napján engednek haza!!! Na ezen most kibuktam... Már kezdem elfogadni, hogy nem könnek össze a tervek...3 komment


2007.12.15. 10:15 Krisz mami

Ma kellene szülni...

Ma töltöttük be a 40.-ik hetet, mára vagyok kiírva.
Bezzeg Enci vígan el van odabent. A hát és derékfájásom valószínű, hogy már a nagy súlytól van, azért nehéz ez a leányzó :)
Még mindig nincsenek fájások, legalábbis per pillanat. Azért én még reménykedem a mai napban, hátha beindul. Ha mégsem, akkor holnap délelőtt kórház, újabb NST + magzatvíz vizsgálat következik.

Megkértem Ingridet (Heléna mamiját), hogy legyen olyan kedves és jelentkezzen be ide, hozza majd a híreket, ha már ott tartunk, hogy elindultunk a kórházba. Köszi Ingrid előre is :)

Ja, és megosztok veletek két utolsó pociképet, eléggé sötétek lettek, de nem is olyan nagy baj, mert már tényleg bálna vagyok :)

1 komment

Címkék: szülés kórház heléna hátfájás nst amnioszkópia


2007.12.13. 08:25 Krisz mami

T-2 nap

Még két bűvös nap a kiírásig és még mindig semmi....

Fáj a derekam nagyon, Enci feszít odabent, mintha a köldökömön keresztül szeretne kijönni és nem máshol, fájások jönnek-mennek (inkább mennek). Produkálom az összes tünetet, de csak jól érzi magát Picuri odabent, pedig hiába mondogatom neki, hogy idekint sokkal tágasabb :)

Ma védőnéni, NST, vizsgálat a sorrend. Később benézek...vagy nem :)

Ajánlom ezt a számot mindenkinek aki hasonló helyzetben van, mint most én :)HÍREK délutánról:
Az egész délelőtöt a kórházban töltöttük anyukámmal. Megvolt a védőnéni, már nem kértem újabb időpontot tőle, mert jövő héten vagy a kórházban leszek még, vagy már meglesz Enci :)
NST-n nagyon sokan vártak, a végére már a szülőszobából toltak ki még egy CTG gépet, hogy hamarabb végezzenek a sok kismamival. Kb. másfél órát vártunk, persze Enci rittig nem mozdult meg, ahogy én azt már sejtettem. Kint a váróban sem volt csúcsformában, gondoltam is, hogy ha meg befekszünk a CTG géphez, akkor tutira abbahagyja azt a pici mozgását is, amit előtte produkált. Majdnem 20 percet voltam rákötve, azalatt 1x (!!!!) mozdult meg. Szívdobogása is kezd egyenletes lenni és beállni a 130 körülire. Azt mondják, hogy az még jó, úgyhogy nem aggódtam, bár nem volt túl cikk-cakkos a görbe a végére.
Ettől függetlenül a dokim elfogadta, azt mondta, hogy nem olyan rossz.
Aztán jött a várva várt vizsgálat. Nem mondom, hogy csalódtam, de azért jobbra számítottam. C2110, végre kinyílt a méhszáj, de még nem az igazi. Ezzel még nem sok mindent lehet kezdeni.
Megbeszéltük, hogy ha vasárnapig nem szülök, akkor délelőtt be kell menjek még egy NST-re, és utána megnézi a magzatvízet (amnioszkópiát végez). Ha minden rendben, akkor elég kedden befeküdnöm. Ha valami baj van, akkor meg egyértlemű, hogy indít, bár erről nem is beszéltünk. Azt mondta, hogy jó, ha minnél tovább érik a méhszájam. Hát érlelődjön még, Enci úgysem akar kibújni...

Éjszaka leszakadt a derekam, és fájdogált a hasam... eredmény semmi, még mindig nem indulunk a kórházba.

Mire való az amnioszkópia?
Az elnevezés annyit jelent: a magzatvíz megtekintése. Számos szülészeten a felvételi rutinvizsgálatok közé tartozik az amnioszkópia abban az esetben, ha a burok még nem repedt meg, de a méhszáj már kinyílt annyira, hogy a legkisebb méretű eszközt fel lehet vezetni. Ha a méhnyak még nem rövidült meg, és a méhszáj nem eléggé nyitott, a vizsgálat fájdalmat okozhat. A hüvelyen keresztül, a méhszájon át egy fényforrással rendelkező optikai eszközt vezetnek fel a burokig. Mivel a burok áttetsző, az orvos meg tudja állapítani, milyen színű a magzatvíz. Ha a magzat az elmúlt hetekben, napokban oxigénhiányos állapotba került, magzatszurkot, azaz béltartalmat ürít a magzatvízbe. Ez okozza a zöldes elszíneződést. Ha az oxigénhiány nem állandósult, vagy nem volt túlságosan mély, semmilyen magzati károsodástól sem kell tartani. Az orvost azonban figyelmeztetheti a vizsgálat arra, hogy kíméletes szülésvezetésre lesz szükség. Veszélyes szövődmény, ha a baba születés közben belélegzi a magzatszurkos vizet, mert ez akadályozza a léghólyagocskák kinyílását az első légvételnél. Mivel a vizsgálat során megrepedhet a burok, a 37. hét előtt nem szabad végezni. További lehetséges szövődmény a fertőzés, illetve a szülés megindulása.

4 komment

Címkék: hátfájás nst amnioszkópia


2007.12.11. 08:39 Krisz mami

40. hét

Lassan közeledünk a 40.-ik hét betöltéséig. Para nincsen, inkább már csak túl szeretnék lenni rajta, mert eléggé nehézkes ez az "kis" teher :)

Tegnap megint voltunk NST-n, kezd állandósulni Enci szívhangja, most már többnyire a 130-as pulzusszámon ketyeg a drága, és nem nagyon akart mozogni, úgyhogy megint meggyepálta a szülésznő a pocakomat. Gyerekre nem sok hatással volt, annál inkább énrám, majd kiugrott a szemem a fájdalomtól. Mindenesetre megint produkáltunk egy szép kis cikk-cakkos görbét, aztán jöhet a várakozás a dokira.
Mellettem volt a párom és anyukám is, így ők is figyelemmel kísérték, hogy hogyan zajlik az NST, és utána is velem vártak a dokira.
Már korábban találkoztam vele és mondta, hogy ultrahangozik, ott megtalálom. Be is hívtak, jött velem a párom, és megnéztük (talán utóljára) Picuri Enikőt az ultrahangon keresztül.

Méretei:
BPD: 93 mm
THQ: 97 mm
FL: 72 mm
Koponyafekvés, közepes magzatvíz, Jó doppler, Méhlepény a mellső falon III st.

Szóval minden rendben a "csöppséggel". Méretei és a pocakom nagysága alapján a doki szerint, ídézem "bőven 3 kg fölötti", szerinte olyan 3,5 kg körüli most Enikő.

Mivel most már nagyon szeretném, hogy szüljek, így tegnap anyukámmal lépcsőztünk egyet, semmi eredménye persze.

Legközelebb csütörtökön kell dokihoz menni, akkor meg is fog vizsgálni, kicsit reménykedem benne, hogy akkor már bent is fog tartani a kórházban.A babáról:
40 hét - vagy 10 holdhónap, ahogy réges-rég számolták - elteltével a magzat megérett a méhen kívüli életre, noha jó tudni, hogy a kismamáknak nem több mint 5%-a kerül a szülőszobába a kiírt időpontban. Különösen az első terhesség esetén fordul elő, hogy a baba akár két héttel is tovább lebzsel a méhben - teljesen érthető módon. Ha a szülés nem következne be a 40. héten, a magzat súlya tovább gyarapszik, a haja és a körme tovább nő, illetve - magzatmáz hiányában - a bőre egyre ráncosabb lesz, pont olyan, mint a miénk egy kiadós fürdés után. Az újszülött átlagos méretei: 3500 gramm és 48-51 cm, bár az egyéni változatosság igen nagy: ez nemcsak a méretekre, de a küllemre is igaz. Noha minden édesanyának a saját gyermeke a legszebb, azért senki ne ijedjen meg, ha a baba egy kicsit máshogy néz ki, mint a képeken: a kicsi vérrel és gyakran magzatmázzal borítva születik meg, a feje deformált lehet, és a bőrön különböző elváltozások - száraz foltok, kiütések - jelentkezhetnek. Ez mind teljesen normális. Az anyai hormonoknak köszönhetően a baba nemi szervei - fiúknál a here, lányoknál a nagyajkak - gyakran megnagyobbodnak, de a születés után pár nappal elnyerik valódi méretüket.

A mamáról:
Végére értél ennek a csodálatos utazásnak. Ha még nem élted át a szülés élményét, valószínűleg rengetegszer képzelted el, milyen lesz. Mindenkinek más - bár abban a nők nagy része egyetért, hogy a világ legszebb érzése -, de van három fázis, ami senkinél nem hiányozhat. Az első fázis főszereplői a tágulás és a fájások. Noha a legtöbb film bemutatása alapján a szülés folyamatának megindulása a magzatvíz látványos elfolyásával kezdődik, valójában ez nem túl gyakori: a szülés akkor kezdődik, amikor az összehúzódások rendszeressé válnak, és mind gyakoriságuk, mind erősségük nő. A kitolási szakot egy viszonylag rövid - 1-2 órás - átmeneti fázis előzi meg, amely alatt az összehúzódások szinte egymást követik. Ezek a fájások nem erősebbek, csak sűrűbbek a többinél, alig 2-3 perc telik el köztük. Ez a szülés legkellemetlenebb szakasza: nagyon sok nő él át remegést, erős émelygést, hányást, de talán vigasztaló, hogy nem tart sokáig, és a végére a méhszáj teljesen kitágul, majd eltűnik. A kitolási szakasz általában már jóval kellemesebb élmény: a kismama úgy érzi, a magzat kitolásával aktív szereplőjévé válik a történéseknek. Az összehúzódások gyakorisága csökken, és a fájás minősége is változik. A szülő nő hamar ráérez, mikor kell nyomnia, és hogyan vegye a levegőt annak érdekében, hogy minél hatékonyabban haladjon előre a kicsi a szülőcsatornában. Ha nem érezné eléggé a nyomások szükségét, a szülésznő segít neki a kellő időben. Ha gátmetszésre van szükség - ami manapság már nem rutinszerű -, az ennek a szakasznak a végén történik, szinte csak egy-két perccel korábban annál, hogy a baba világra jön. Valószínű, hogy az újdonsült édesanya számára a kicsi megszületése után már semmi nem számít, de hátravan még egy fázis, a lepényi szak. Az újszülött világra jövetelét követő egy órában pár enyhe nyomás hatására "megszületik" a méhlepény is, amelynek gondos vizsgálata elengedhetetlen része a biztonságos szülésnek.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: szülés ultrahang hétről hétre magzatmozgás nst fejlettség