HTML

Picuri élete

Ez az első kismamaságomról szól és csöppségem életéről méhen belül és kívül.

Utolsó kommentek

  • Kata826: Sziasztok! Szeretnék érdeklődni,kinek mi a véleménye.. Febr. 13-án jött meg,aztán kb 12 napja remélem hogy terhes vagyok.Van már egy 4,5 éves kislányom,nála még a mensi kimaradása után is éppen hogy... (2013.03.11. 13:56) Hőmérőzés, ovulációs teszt és a csoda
  • mari50: szia! szeretnék én is olvasni (2010.07.06. 17:58) Folytatás...
  • ewics30: Gyönyörű baba!!!!!! :)))))) Gratulálok,és sok boldogságot nektek! (2009.12.03. 14:13) Reflexek csecsemőkorban (második rész)
  • Mata.Nikol: Szia! Szeretnélek továbbra is olvasni titeket! Üdv:Niki mata.nikol@gmail.cm (2009.11.29. 11:41) Folytatás...
  • Krisz mami: Szia Nelly, küldök meghívót a mail címedre az új blog olvasáshoz! Üdv, Kriszti (2009.05.19. 10:09) Folytatás...
  • Utolsó 20

Fórumok

Lilypie 1st Birthday Ticker

2007.10.10. 10:12 Krisz mami

Harmadik trimeszter (első rész)

Ez egy nagyon izgalmas, de egyben nyugtalan időszak is lehet. A baba hamarosan megérkezik, már tényleg csak hetek kérdése, de talán még nem érezzük magunkat teljesen felkészültnek. Ez teljesen normális dolog. Valószínűleg kissé elcsigázottak vagyunk, mert a kisbabánk súlya ugrásszerűen megnőtt, mivel zsírt halmoz fel a testén, hogy felkészüljön a külvilági életre. Vegyük könnyedén a dolgokat, és élvezzük terhességünk utolsó heteit!

29.hét
A baba ebben az időben már elég erős ahhoz, hogy az apró, "lebegésszerű" mozgást átvegyék az erőteljes rúgások és ütések. Ez a bokszolás kellően intenzív lehet, akár fájdalmat is okozhat az édesanyának. Már kialakult az alvás-ébrenlét periódus: előfordulhat, hogy a kicsi akkor a legéberebb, amikor a mama nyugovóra tér(ne), de nem kell megijedni, ez nem jelenti azt, hogy a baba éjszakai bagoly marad a születése után is. A mellékvesék megkezdik az androgén és az ösztrogén hormonok elválasztását, amelyek beindítják az anyai szervezetben. A prolaktin elválasztásának eredményeképp megkezdődik a kolosztrum termelése: ez a tejnek az a része, amellyel az anya az első pár napban táplálja az újszülöttet. Az agy már vezérli a kezdetleges légzést és a testhőmérséklet szabályozását. A magzat érzékszervei fogékonyak a fényre, a hangra, az ízre és a szagra.

30.hét
A magzat igen nagy iramban nő: ezen a héten elérheti a 27 cm-es hosszúságot és az 1400 grammot. A zsírszövet gyarapodásával egyre kevésbé tűnik ráncosnak, de ennek nemcsak esztétikai szerepe van: a zsírréteg segít megtartani a hőt, miután világra jött. A lanugo ekkora szinte teljesen felszívódott, esetleg egy-egy folt látszik még a vállán és a hátán. Ez a változás szembetűnővé teszi azt, hogy a babának már van haja. Ahhoz, hogy felkészüljön a kinti életre, a kicsi elkezdi utánozni a légzőmozgásokat. Ismételten és ritmusosan mozgatja a rekeszizmát, de a gyakorlat még gyakran fullad csuklásba, ha véletlenül magzatvizet sikerül "lélegeznie".

31.hét
A rohamos növekedés lassulni kezd, ám az agy fejlődése lényegesen felgyorsul. Ekkorra az egyetlen létfontosságú szerv, amelynek még érésre van szüksége, a tüdő. A kiválasztás már teljes gőzzel működik: a magzat naponta mintegy fél liter vizeletet ürít a magzatvízbe. A fejlődéséhez szükséges tápanyagokat a lepényi keringésen keresztül kapja meg, de már elkezdte nyeldekelni a magzatvizet, amely természetesen folyamatosan pótlódik és cserélődik. Az ultrahangos vizsgálat alkalmával a kezelőorvos ellenőrzi a magzatvíz mennyiségét. Ha túl sok van belőle - ezt polihidramnionnak hívják -, a magzat nem nyel eleget, vagy valahol elzáródás található a gyomor-bélrendszerében. Ha túl kevés a magzatvíz mennyisége - ez az oligohidramnion -, a kicsi nem ürít megfelelően, ami a vesék és a húgyutak rendellenességét jelentheti.

32.hét
A magzat fejétől a popsijáig körülbelül 29 cm, nagyjából 1800 grammot nyom és most már nagyon jó eséllyel indulna, ha ezen a héten jönne világra. Kialakultak a körmei mind a kéz-, mind a lábujjain, és tisztán látható a haja, a szemöldöke és a szempillái. Az utóbbi hetek súlygyarapodását a zsírszövet vastagodásának köszönhette, de ez a rohamos növekedés fokozatosan lassul. Már képes oldalra fordítani a fejét, de most, hogy egyre több helyet foglal el a méhen belül, az eddig intenzív mozgás csökkenni kezd.



A mai napon töltöttem be a 31. hetemet. Két napja voltunk a 30. heti ultrahangon a következő eredményekkel:
Egy élő magzat. Mvf (azaz medencefekvésű!!!!!)
BPD: 80 mm
THQ: 76 mm
FL: 58 mm
Kp. magzatvíz. Lepény a mellső falon és a fundusban I-II. st.
Jó Doppler.

Hát minderről annyit kell tudni, hogy több mint 10 hét koponyafekvés után megfordult Picuri és megint a fenekét mutatja lefelé. Egy kicsit tartok tőle, hogy nem fog időben visszafordulni, de a doki szerint ez a 35.-ik hétig még simán megfordulhat, nem kell aggódni. Könnyű azt ilyenkor mondani :)

Holnap, ha minden jól megy megyünk szülőszoba látogatásra. Ez a szerencsés helyzet úgy adódott, hogy véletlenül összetalálkoztam az utcán egy szülésznővel, akit akkor ismertem meg, mikor bent feküdtem a kórházban a vesekővel. Mivel borzasztó szimpatikus volt, így megkértem, hogy legyen a válaszott szülésznőm, amit ő el is fogadott. Szerencsémre, pont akkor indult egy szülésfekészítő tanfolyam bent a kórházban, amit a szülésznők (közösen összefogva) szerveztek meg. Ennek keretében is lesz szülőszoba látogatás, de az én szülésznőm kivételt tett velünk, úgyhogy holnap kora este meglessük a szülőszobát :) Már alig várom...

Egyik este azt álmodtam, hogy megindult a szülés, és még nem volt készen a kórházi csomagom, úgyhogy ettől megijedve a héten elkezdtem összerakosgatni, hogy mi minden kell majd be a kórházba. Azaz végre odáig jutottam, hogy elkezdhetem a kelengyét megvásárolni. Már eddig is sikerült egy-két nagyobb dolgott beszerezni, de igazából csak most kezdődik a java...

Szólj hozzá!

Címkék: ultrahang hétről hétre trimeszter magzat fekvés szülőszoba kelengye


A bejegyzés trackback címe:

https://picuri.blog.hu/api/trackback/id/tr39192074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása