HTML

Picuri élete

Ez az első kismamaságomról szól és csöppségem életéről méhen belül és kívül.

Utolsó kommentek

  • Kata826: Sziasztok! Szeretnék érdeklődni,kinek mi a véleménye.. Febr. 13-án jött meg,aztán kb 12 napja remélem hogy terhes vagyok.Van már egy 4,5 éves kislányom,nála még a mensi kimaradása után is éppen hogy... (2013.03.11. 13:56) Hőmérőzés, ovulációs teszt és a csoda
  • mari50: szia! szeretnék én is olvasni (2010.07.06. 17:58) Folytatás...
  • ewics30: Gyönyörű baba!!!!!! :)))))) Gratulálok,és sok boldogságot nektek! (2009.12.03. 14:13) Reflexek csecsemőkorban (második rész)
  • Mata.Nikol: Szia! Szeretnélek továbbra is olvasni titeket! Üdv:Niki mata.nikol@gmail.cm (2009.11.29. 11:41) Folytatás...
  • Krisz mami: Szia Nelly, küldök meghívót a mail címedre az új blog olvasáshoz! Üdv, Kriszti (2009.05.19. 10:09) Folytatás...
  • Utolsó 20

Fórumok

Lilypie 1st Birthday Ticker

2007.09.22. 09:17 Krisz mami

Első trimeszter

A terhességet 3 nagyobb periódusra lehet bontani, 3 trimeszterre. Konkrétan nem lehet kijelenteni, hogy "na, ettől a héttől kezdve már átléptem ebbe a trimeszterbe", úgyanis ahány oldalt olvastam erről mindegyik mást írt. Példának okáért a Házipatika szerint, a 3 trimeszter a következők alakul:
  1. trimeszter: 1-14.hét
  2. trimeszter: 15-27.hét
  3. trimeszter: 28-40.hét
Míg egy másik oldal a Poronty, pedig a következők szerint tagolja:
  1. trimeszter: 1-11.hét
  2. trimeszter: 12-26.hét
  3. trimeszter: 27-40.hét
Igazából teljesen mindegy, hogy pár hét ide vagy odahova számít, a terhességben nem is ez a lényeg, hanem, hogy hanyadik hétnél mi történik a babával, mit néznek, mikor kell ultrahangra menni (és nem utolsó sorban sok aggódó kismaminak gondoltata, hogy mennyi esélye van az élteben maradásra, ha ekkor és ekkor születne).

Mint általában a kismamik többségének, nekem is megfordult a fejemben, hogy kell venni egy terhes könyvet, ami leírja, hogy mi minden történik a picivel. Sokáig kutattam, míg ráakadtam erre a cikkre, ami meghozta nekem a végső döntést és a könyv megvételét: Amit a terheségről tudni kell. Ez a cikk, a Kismakák kézikönyve című könyvről ír, amely egy nagy könyvkiadó cégnek a gondozásában jelent meg. Mit ne mondjak, első utam ilyen könyvesboltba vezetett, muszáj volt megvennem. Sűrűn fogok idézni belőle, mert tényleg sok hasznos tanáccsal tud szolgálni.


Ebben a könyvben az első trimeszter a 12. hétig tart, eszerint fogok én is haladni.

Mindenki, aki ebben a csodálatos, eufórikus hangulatban van, felmerül, hogy vajon milyen módon közli  szeretteivel a nagy hírt. Mi először a félelem miatt nem akartuk elmondani a 10.-ik hétig, mondván, hogy ha már az első 10 héten túl van, akkor nagy eséllyel marad meg a terhesség. Felmerült az is, hogy várunk a 12.-ik hétig, az a legtutibb, de végülis már nem bírtuk magunkba fojtani, elhatároztuk, hogy amint meglesz a pici szívhangja, akkor elmondjuk. Azon a héten töltöttem be a 7. hetemet. Anyák napja arra a hétvégére esett. Mi sem jobb választás arra, hogy anyák napján jelentsük be, csodálatos hír lehetett volna belőle. Azért mondom ezt feltételes módban, úgyanis azon a héten sajnos történt egy súlyos baleset a családban, és az egésznek majdhogynem az értelmét veszítette.
Párom édesapja szenvedett súlyos sérüléseket, azon az estén végig bent voltunk a kórházban, mindannyian aggódtunk az életéért. Én még ráadásul a picimért is, nehogy a nagy megrázkodtatásban baj legyen. Végül aztán pár nappal később elmeséltük párom anyukájának, hogy babát várunk, persze teljesen másképp jött le, mint azt ahogy szerettük volna, de hát akkor már nem is a hír volt a lényeg...
Édesanyáméknak telefonban mondtam el, mivel ők külföldön tartozkodnak, szegénykém még sírva is fakadt. Jó volt hallani, hogy a meghatottságtól könnyek szöknek a szemébe, szerettem volna akkor nagyon átölteni. A vége az lett, hogy mind a ketten pityeregtünk a telefonban. A szüleim most lesznek először nagyszülők, és ez egy hatalmas hír volt számukra.

10.hét:
A 10. hétre a magzat összes létfontosságú szerve kialakult, és megkezdik összehangolt, közös működésüket. Az agy rohamos fejlődésnek indul: percenként 250 000 idegsejt jön létre az embrionális agyban! Ha a kicsi fiú lesz, a herék megkezdik a tesztoszteron hormon termelését. A külső felépítés is folyamatosan változik, már kialakult a legtöbb ízület: a váll, a könyök, a csukló, a térd és a boka éppúgy, mint az ujjak és a lábujjak. Ez a hét több szempontból is vízválasztó a terhesség szempontjából: a hét végére befejeződik az embrionális szakasz, és kezdetét veszi a magzati periódus. Ez azt is jelenti, hogy ezt követően a veleszületett rendellenességek kialakulására már igen kevés esély van.

11.hét:

Ezen a héten a magzat rohamos növekedésnek indul: most még csak 50 mm hosszú és körülbelül 8 grammot nyom, de a 20. hétig eléri a 15 cm-es hosszúságot és a 250 grammos súlyt. Ehhez a fejlődéshez szükség van a méhlepényben lévő erek méretének és számának a növekedéséhez is, hogy kellő mennyiségű tápanyaggal lássák el a kicsit. A fej mérete irreálisan nagynak tűnik: a test hosszának a felét teszi ki! A fülek vándorlása megindul az őket megillető helyre. A külső nemi szervek a hét végére már felismerhetők: a genitáliák bimbója a fiúknál hímvesszővé, a lányoknál csiklóvá és nagyajkakká formálódik.

12.hét:
Folytatódik az agy intenzív fejlődése, miközben a magzat feje egyre inkább hasonlítani kezd az újszülöttéhez: ezen a héten kialakul az orr és az áll. A belső szervekben jelentős változások állnak be: a baba szervezete először választ ki vizeletet, amelyet a magzatvízbe ürít. A belek már elférnek a hasüregben, és megkezdődik bennük a simaizmok ritmusos mozgása. Ezt perisztaltikának hívják, és az emésztésben fog segíteni. (forrás: Házipatika)

A 12. heti ultrahangom lelete a következő volt:
Iu egy élő magzat.
BPD: 20 mm
CRL: 57 mm
Jelenleg durva malformáció nem látható.

Rövidítések jelentése:
BPD (Biparietaler Durchmesser, biparietal diameter) vagy bip-s a fej szélessége, a két halánték közötti távolság. A 13. hét után mérhető, ekkor mintegy 2,4 cm, a terhesség végén 9,5 cm körüli értéket ad. A babák alkati különbözősége miatt azonos súlyú babáknál a BPD értéke eltérő lehet. Méretéből (az AC és FL értékekkel együtt) 10%-os közelítéssel megadható a magzat súlya.

CRL (Crown-Rump Length) vagy SSL (Scheitel-Steiss-Länge), azaz ülőmagasság:
Nyújtott testhelyzetben lehet a legpontosabban mérni a baba feje tetejétől a farkcsontjáig húzódó ülőmagasságot. Segítségével lehet a legpontosabban meghatározni a magzat korát a 7. és 13. terhességi hét között, a 20. hétig mérik.

Az ultrahangos leleten a műszertől és a programtól függően angol vagy német rövidítések olvashatók, melyek jelentése röviden a következő: (forrás:Babaszoba)

AC (abdominal circumference) vagy AU (Abdomenumfang) haskörfogat:
A késői terhesség idején mérendő legfontosabb érték, mely nem a magzat korára, sokkal inkább hosszára és súlyára, azaz egészséges növekedésére vonatkozó információval szolgál.

APD/AD (abdomen anterior-posterior diameter). A has (abdomen) mérete, a gerinctől a hasfalig mért távolság.

ATD, TAD (Abdomen transversaler Durchmesser, diameter) a has szélessége has, a has két oldala közötti távolság.

FS (Fruchtsackdurchmesser) A petezsák átmérője, mely az ötödik terhességi héttől látható, a terhesség korai bizonyítéka.

FL (Femur Länge, femur length) a combcsont hossza: A magzat leghosszabb csontja, mérete a baba hosszanti növekedéséről ad információt. Jelentősége a BPD-értékhez hasonló. A 14. héten 1,5 cm körüli csont a várandósság végére 7,8 centi körülire nő.

Gest. hét, gesztációs azaz terhességi hét.

HL vagy HUM (Humerus Länge, humerus length) a felkarcsont hossza.

TTD (Transverse Thoracic Diameter) vagy THQ (thorax-quer) mellkasi átmérő.

HC (head circumference), HU (Hauptumfang), KU (Kopfumfang) fejkörfogat.

OFD vagy FOD (Fronto-occipitaler Durchmesser, fronto-occipital diameter), a homlok és tarkó közötti távolság, azaz a fej hosszanti mérete.


Természetesen nem mindegyik rövidítést sikerült leírni, megkeresni, de ezek a legjellemzőbbek.

És befejezésül egy kép Picuriról 12. hetes korában. Hát nem gyönyörű?

3 komment

Címkék: ultrahang hétről hétre trimeszter


A bejegyzés trackback címe:

https://picuri.blog.hu/api/trackback/id/tr97172914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.Bubó 2007.09.22. 20:05:38

Gratulálok a babához! És nagyon várom a folytatást! :)

Anna81 2007.09.24. 15:29:23

Szia Krisz! Gratulálok a bolghoz!!! :)

Krisz mami 2007.09.24. 16:28:11

Bubó-bubó, köszike a biztató szavakat :)
süti beállítások módosítása